Poddradio

131. Konflikten Israel-Palestina kan inte lösas med dagens ledare

Scener efter bombningar på Gazaremsan
Hamas slakt på israeliska civila besvarades genom den israeliska militärens bombningar, folkfördrivning och strypning av el, gas, vatten och mat i väntan på en markoffensiv på Gaza-remsan. Foto: Al Araby (CC BY-SA 3.0)
Veckans Nyheter
Publicerad i
Lästid 1 min

Hamas slakt på israeliska civila och den israeliska militärens svar (i form av bombningar, folkfördrivning och strypning av el, gas, vatten och mat i väntan på en markoffensiv) understryker att flera av de inblandade parterna idag befinner sig längre ifrån varandra än på årtionden. Detta är särskilt tydligt när det gäller dagens regering i Israel, ledarskapet för Hamas och regimen i Iran. Det har funnits motverkande krafter. Flera arabiska stater har strävat efter att normalisera sina relationer med staten Israel. Däribland Saudiarabien. Många bedömare tror att Hamas massaker på israeliska civila den 7 oktober utfördes just för att provocera staten Israel att slå tillbaka på ett så våldsamt sätt att detta, i sin tur, skulle stoppa den pågående normaliseringsprocessen mellan staten Israel och Saudiarabien.

Vilket är då målen? Hur lyder problemformuleringen? Och vilka aktörer kan nå målen? Eller lösa de formulerade problemen? Vi försöker reda ut begreppen.

Stöd podden – swisha ett bidrag till 123 504 71 05!

Använd spelaren ovan för att lyssna på avsnittet. Vill du hellre lyssna i din mobiltelefon så hittar du oss även på iTunes (klicka här), Spotify (klicka här) eller i andra appar för poddar.

Lämna en kommentar