Nöje

Now and Then – Beatles sista låt

The Beatles
Beatles - då det begav sig.
Veckans Nyheter
Publicerad i
#195
Lästid 2 min

Torsdagen den 2 november släpptes en singel som har kommit att kallas ”den sista Beatleslåten”. Låten har titeln ”Now and then” och har beskrivits som en psykedelisk rockballad.

Låten spelades in av John Lennon någon gång under 1977, bara tre år före hans död, på ett vanligt kassettband i mono med Lennon på sång och piano. Efter Lennons död kom inspelningen att lämnas oavslutad. En av orsakerna är att det tidigare, på grund av monoinspelningen på kassett, inte gått att separera Lennons röst från pianot. Men med hjälp av samma moderna AI-teknik som regissören Peter Jackson använde vid inspelningen av dokumentären The Beatles: Get Back, har man lyckats med detta. Jackson har för övrigt även regisserat musikvideon till låten.

Förutom Lennon medverkar även de övriga tre medlemmarna i Beatles på låten. George Harrisons gitarr kommer från en inspelning som gjordes till låten 1995. Ringo Starrs trummor och Paul McCartneys inspelning av bland annat gitarr och piano gjordes så sent som 2022. Slutversionen av låten innehåller dessutom ytterligare text skriven av McCartney.

I ett pressmeddelande kommenterade McCartney det hela på följande sätt:
”Där var den, Johns röst, kristallklar! Det var ganska rörande. Och vi spelar alla på den, det är en äkta Beatlesinsspelning”.

Avslutningsvis kan man bara konstatera, att mycket som förr inte var möjligt, nu går att fixa med den så kallade ”teknikens under”. Dessutom tycker jag personligen att det är väldigt glädjande när man lyckats att ge ut en ny låt, som enligt min mening, kommer från ett av världens mest inflytelserika rockband någonsin – Beatles.

Rock-Frasse

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.