Politiska rapporter

Matpriserna ökade under oktober

Kundvagnar
Matpriserna fortsätter att öka. Foto: Håkan Dahlström (CC BY 2.0)
Agneta Björk
Publicerad i
#195
Lästid 1 min

Matpriserna fortsätter att öka. Enligt hemsidan Matpriskollen har priserna inom dagligvaruhandeln ökat med 0,3 procent i oktober efter att ha stått stilla i ett par månader. Enligt SCB har ökade priserna med 7,7 procent mellan september 2022 och september i år.

Matpriskollen undersöker priserna på 43 000 varor. 28 procent av dessa ökade i pris under oktober medan priset sjönk på endast 13 procent av varorna. Det som ökat mest i pris är exempelvis drickfärdig juice, olivolja och vinäger. Apelsinskörden i Florida har varit katastrofal till följd av orkaner och sjukdomar samtidigt som efterfrågan på juice har gått upp efter pandemin. Dessutom spelar den svaga svenska kronan in. Även prisökningarna på olivolja och vinäger beror på dåliga skördar och en svag kronkurs.

De varukategorier som minskat mest föregående månad är mjukost, köttfärs och kaffe. Att kaffet minskat beror till stor del på att Gevalia sänkt sitt pris med hela 12 kronor per paket. När det gäller köttfärs har ICA:s priser på blandfärs minskat med hela 20 kr/kg.

Även om priserna inte ökar lika snabbt nu jämfört med för ett år sedan så betalar befolkningen i Sverige, som helhet, över 20 miljarder kronor mer för det som inhandlas i matbutikerna. Maten har alltså inte blivit ett dugg billigare. Den blir dyrare – fast inte lika snabbt som tidigare.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.