Miljö och klimat

2023 blir sannolikt varmaste året någonsin

Skogsbrand i Kalifornien
Extrem torka och skogsbränder blir vanligare då temperaturen i världen ökar. Foto: US Federal Government
Davis Kaza
Publicerad i
#195
Lästid 2 min

Den globala medeltemperaturen under 2023 kommer med stor säkerhet att vara den högsta någonsin sedan mätningarna inleddes. Detta enligt det EU-finansierade kunskapscentret Copernicus Climate Change Service (C3S).

Under perioden januari-oktober har den globala medeltemperaturen varit 1,43 grader högre än genomsnittet under åren 1850-1900 (det som kallas för förindustriella nivåer). Temperaturen har legat 0,1 grader högre än 2016 – det år som just nu räknas som det varmaste någonsin. Något som gör att år 2023 sticker ut från tidigare år är att både lufttemperaturen och havsvattentemperaturen ligger på väsentligt högre nivåer än tidigare.

Bakgrunden till det varma året är klimatförändringarna till följd av mänskliga utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser. Även väderfenomenet El Niño, som leder till varmare temperaturer globalt, har bidragit. Effekterna av El Niño har dock varit svagare än vad forskarna trodde att de skulle bli inledningsvis, enligt C3S.

Hela året 2023 har präglats av oroväckande temperaturrekord. Under våren uppmättes de högsta havstemperaturerna sedan mätningarna inleddes. I juli uppmättes de varmaste dagarna någonsin sedan mätningarna inleddes. Sedan visade det sig att hela sommaren varit den varmaste någonsin.

Dessa varningssignaler måste tas på allvar. Utsläppen måste minska. Varje tiondels grad som uppvärmningen kan hejdas gör stor skillnad. Samtidigt måste enorma summor satsas på att motverka effekterna av den globala uppvärmningen i form av bland annat extrem torka, översvämningar och skogsbränder. Det största hindret för att vidta de nödvändiga åtgärderna är de politiska och ekonomiska maktstrukturer som bygger på billig fossil energi. Dessa maktstrukturer måste brytas om klimatuppvärmningen ska kunna hejdas.

Davis Kaza

Redaktör

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.