Poddradio

133. Tesla-strejken handlar om mer än kollektivavtalen

Veckans Nyheter
Publicerad i
Lästid 1 min

Den 27 oktober tog IF Metall ut 130 bilmekaniker i strejk vid elbilstillverkaren Teslas verkstäder runt om i Sverige. Därefter har konflikten utvidgats i flera steg. En rad andra fackförbund har utlyst sympatiåtgärder. Bakgrunden är Teslas vägran att teckna kollektivavtal.

Strejken på Tesla måste ses och förstås i ett större sammanhang. Det handlar för det första om en strid mot en aggressiv och antifacklig företagskultur från USA som börjat slå rot även i Europa och Sverige. Tesla är aggressivt antifackliga i alla länder som de bedriver verksamhet. En seger för de svenska facken kommer att få en viktig internationell betydelse. För det andra handlar strejken om framtiden för det som kallas ”den svenska modellen” på arbetsmarknaden. Slutligen har strejken visat att arbetsgivarna återigen är beredda att använda sig av organiserat strejkbryteri i sina försök att besegra fackföreningarna.

Stöd podden – swisha en slant till 123 504 71 05!

Använd spelaren ovan för att lyssna på avsnittet. Vill du hellre lyssna i din mobiltelefon så hittar du oss även på iTunes (klicka här), Spotify (klicka här) eller i andra appar för poddar.

Lämna en kommentar