Inrikes

Sverige skriver avtal som ger USA tillgång till svenska militärbaser

Amerikansk militärlastbil med två soldater framför
Den svenska regeringen har skrivit ett avtal om försvarssamarbete med USA. Foto: Tony Hisgett (CC BY 2.0)
Sandra Ahlqvist
Publicerad i
#196-197
Lästid 2 min

Det är ännu oklart när exakt Sverige väntas att gå med i Nato. Trots det har integrationen av Sverige i alliansen redan påbörjats. Just nu pågår det förhandlingar mellan Sverige och USA om ett försvarsavtal som förväntas vara klart innan årsskiftet.

Uppdatering 6/12-2023
Avtalet skrevs under natten mellan 5-6 december.

Men vad innebär det avtal som det nu förhandlas om? Kort sammanfattat innebär det att USA lättare kommer att kunna verka militärt inom Sveriges gränser. USA kommer att få tillstånd att lagra försvarsmateriel, exempelvis stridsfordon, ammunition och vapensystem i Sverige, samt även obehindrad tillgång till ett antal utpekade svenska militärbaser – 17 stycken närmare bestämt. Värt att ha i åtanke är att trupperna på dessa baser kommer att lyda under amerikansk lag medan de befinner sig i Sverige – inte svensk lag.  

Tanken bakom avtalet är att det ska bli enklare för USA, och i långa loppet Nato, att kunna försvara Sverige, Finland och Baltikum. Norge och Baltikum har sedan tidigare skrivit under liknande avtal, medan Finland avslutade sina förhandlingar om ett tidigare denna vecka. Det blir dock svårare att rättfärdiga att detta handlar om ”försvar” när många av dessa avtal även tillåter lagring av kärnvapen, och får det mer att framstå som en amerikansk mobilisering gentemot Ryssland.

I sitt avtal var Norge dock kloka nog att inkludera en överenskommelse om att Norge inte kommer acceptera någon förhandslagring eller övning med kärnvapen, något som för närvarande saknas i den svensk-amerikanska överenskommelsen. Sverige kan dock tacka nej till lagring av visst försvarsmaterial om man anser att det behövs. Vi får verkligen hoppas att Sverige inser behovet av att tacka nej till ett ”försvarsmaterial” som garanterar att vi inte har något kvar att försvara efter att det använts.

Framför allt med en regering i spetsen visat sig allt för villig att böja sig för Natos krav, oavsett om de kommer från Erdoğan eller USA…

Lämna en kommentar