Inrikes

SD och KD öppnar för statligt ingripande i Tesla-strejken

Svenskt Näringsliv
Svenskt Näringsliv har kritiserat facket för att ha tagit striden mot Tesla. Foto: Holger Ellgaard (CC BY-SA 3.0)
Lars-Erik Utberg
Publicerad i
#196-197
Lästid 2 min

IF Metalls strejk på Teslas verkstäder har pågått sedan den 27 oktober. Under november har nio andra fackförbund påbörjat sympatiåtgärder. En opinionsmätning från Novus den 17 november visade att sju av tio svenskar stödjer strejken. I takt med att strejken dragit ut på tiden och utvidgats har arbetsgivare och borgerliga politiker börjat uttala sig – främst för att vädra sitt motstånd mot sympatiåtgärder.

Redan för två veckor sedan gick Svenskt Näringsliv och arbetsgivarorganisationen Almega ut och kritiserade strejken och i synnerhet de omfattande sympatiåtgärderna från de andra fackförbunden. Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke har sagt till tidningen Dagens Arbete att Tesla borde få välja om de vill ha kollektivavtal eller inte. Jacke har även kritiserat sympatiåtgärderna, som han inte anser står ”i proportion” till frågan.

Ett flertal av de borgliga partierna har också gett sig in i debatten. De allra mest aggressiva partierna är Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna, som båda öppnade för att staten ska blanda sig i konflikten i samband med Göteborgsposten frågade alla partierna om deras inställning till strejken. KD anser att facken tar i för mycket och att sympatiåtgärderna är för omfattande. De kan inte specificera exakt vad staten och de politiska partierna ska göra, men vidhåller att företag har rätt att stå utan kollektivavtal.

SD menar att staten och partierna kanske borde blanda sig i om inte konflikten löser sig ”snart”. De tycker att strejken ”skadar samhället” – men det är oklart vad de menar med detta. SD är också kritiska mot att Tesla inte har fått förhandla med LO om sympatiåtgärderna.

Liberalerna är ”oroliga” för att om Tesla lämnar landet så kommer det att vara dålig reklam för Sverige. Och efter konflikten vill de att proportionalitetsprincipen ska ”ses över”. Med andra ord: L vill snäva in fackens möjligheter till sympatiåtgärder. Centerpartiet är också ute efter att begränsa sympatiåtgärderna.

Moderaterna fortsätter sin tradition av att inte direkt angripa facken och fackliga rättigheter och avböjer att kommentera strejken och hänvisar till att det är upp till parterna att lösa eventuella konflikter.

Den borgerliga motoffensiven kommer bara att intensifieras i takt med att strejken fortgår. Facket behöver därför allt stöd det kan få. Finns det en Tesla-verkstad på orten där du bor – tveka inte att köpa några energibars eller koka en kanna kaffe och åk ut till strejkvakterna. Eller anmäl dig som strejkvakt.

Lämna en kommentar