Arbetsplatsrapporter

Gängvåldet – ett allvarligt arbetsmiljöproblem för handelsanställda

Polisens bild från skjutningen i kaffebutiken i Emporia
Kriminella sköt rakt in i en kaffebutik i köpgallerian Emporia i Malmö. Foto: Polisen
Agneta Björk
Publicerad i
#196-197
Lästid 2 min

Skjutningar och sprängningar har uppmärksammats stort i media i Sverige, och även utomlands, de senaste åren. Något som inte uppmärksammas lika mycket är utsattheten hos handelsanställda, som inte sällan hamnar mitt i uppgörelser mellan gängkriminella.

Handelsnytt har skrivit om en skjutning på Malmös största köpcentrum, Emporia, där en gängkriminell man dog av sina skottskador. Kriminella sköt rakt in i en kaffebutik. Fem kulor träffade inredningen och en butiksanställd och två kvinnliga kunder kastade sig ner på golvet. Mammorna drog in sina barn i säkerhet bakom disken. Sedan flydde de alla in på butikens lager och barrikaderade dörren med ett sopkärl.

Gärningsmannen hade då hunnit avlossa ytterligare två skott. Den ena kulan skadade en kvinna i shoppingvimlet utanför och slog ned 30 meter in i damavdelningen på klädbutiken Zara. Paniken spred sig och hundratals människor rusade mot utgångarna. Andra sökte skydd i butikernas bakre utrymmen. Många väntade i timmar i chock och förtvivlan innan polisen kunde förklara att faran var över.

Under året som gått sedan skjutningen har mycket tid ägnats åt krishantering och utvärdering samt planering för hur handeln och dess anställda ska hantera den nya verklighet som gängskjutningarna innebär.

Handelsanställdas förbund betonar arbetsgivarens ansvar att anmäla till Arbetsmiljöverket om någon anställd har utsatts för allvarlig fara eller skada. Någon sådan anmälan inkom inte efter mordet i köpgallerian Emporia i Malmö. Inte ens från kaffebutiken som besköts med fem skott, där både anställda och kunder svävat i livsfara enligt tingsrättens dom i fallet. Arbetsmiljöverket har därför inte gjort någon inspektion med anledningen av händelsen.

Facket anser dock att de flesta arbetsgivare i Emporia har tagit sitt ansvar när det gäller krishantering för de anställda och genomgång av beredskapsrutiner för liknande händelser. Ofta har detta arbete skett i samarbete mellan arbetsgivarna och de fackliga skyddsombuden.

Ett undantag är den ovan nämnda klädbutiken Zara. De anställda hade larmat om att butiken var dålig rustad för krissituationer redan innan skjutningen inträffade. Flera nödutgångar var blockerade och de anställda hade dåliga kunskaper om utrymningsvägar. Efter skjutningen har butiken hållit de fackliga skyddsombuden utanför krishanteringen. Enligt en anställd som Handelsnytt talat med är nödutgångarna fortfarande ofta blockerade.

Alla handelsanställda tvingas idag förhålla sig till den skräckinjagande förkortningen PDV – pågående dödligt våld. Om arbetsgivare inte tar detta på allvar måste facket vidta skarpa åtgärder. Kunderna skulle exempelvis kunna informeras om butikernas oansvariga attityd genom utdelning av informationsblad i anslutning till butikerna.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.