Politiska rapporter

IS-återvändare kan ha bidragit till det ökade gängvåldet

IS-krigare med flagga över axeln
Statsvetaren Marco Nilsson anser att IS-återvändare sannolikt har bidragit till det ökade gängvåldet.
Helené Rönnholm
Publicerad i
#196-197
Lästid 3 min

SVT har kartlagt över 80 personer som verkat i Syrien och Irak som återvänt till Sverige. Av dessa har över 30 personer dömts för nya brott sedan de kommit tillbaka. Det handlar bland annat om mord, vapenbrott och misshandel. Ett flertal är även inblandade i gängkriminalitet.

En mycket liten andel av de personer som återvänt till Sverige från Islamiska Staten (IS) i Syrien och Irak har dömts för sin delaktighet i den terror och de folkmord som IS utförde. Detta utgör det grundläggande skälet till att så många IS-återvändare kunnat fortsätta att agera ute i det svenska samhället.

Marco Nilsson, statsvetare på Högskolan i Jönköping, har studerat jihadister och fd jihadister som kom hem till Skandinavien efter att de krigat för Islamiska Staten (IS) i Syrien. Eftersom flera av dessa nu har kopplingar till kriminella nätverk, tror Nilsson att deras erfarenhet av grovt våld kan ha bidragit till den våldsvåg vi ser idag. Flera av de som överlevde och återvände till Sverige hade redan en kriminell bakgrund när de åkte till Syrien.

Efter kalifatets kollaps kände många en besvikelse och återvände till sina tidigare kriminella miljöer, där deras våldskapacitet uppskattades. De kunde ”sälja in sig själva” till gängen genom att säga att de hade erfarenhet av att döda människor. Marco Nilsson anser att detta är en faktor till att våldet ökat i gängmiljöerna.
– Varje ny person med våldskapacitet som kommer in i gängmiljön gör att det eskalerar, menar Nilsson.
– De här unga männen har ingen annan livserfarenhet. De vet inte hur de ska lösa konflikter eller negativa känslor på något annat sätt än med våld.

Vi har tidigare skrivit om Expressens granskning som visade att många som återvänt från IS arbetar med barn, ungdomar och utsatta – vilket är direkt olämpligt. SVT:s granskning bekräftar detta och visar även på andra saker som IS-återvändarna sysslar med. En del har fortfarande kontakt med jihadister samtidigt som de verkar i gängen. En av återvändarna beskriver sig som ”ansvarstagande” och söker jobb i säkerhetsbranschen. En annan sprider desinformation om socialtjänsten. En tredje driver företag inom läxhjälp.

SVT lyfter fram en man som reste från Örebro till IS i Syrien. Fem år senare var han tillbaka i Sverige och mördade en man med en sax. Han dömdes mot sitt nekande till 15 års fängelse. En annan man gifte sig med och våldtog en 12-årig flicka i Syrien. När han återvände till Sverige 2015 fick han jobb och deklarerade en inkomst på 700 000 kr under ett år. Nu avtjänar ett fängelsestraff för våldtäkterna i Syrien. En kvinna som år 2014 anslöt sig till IS är sedan flera år åter i Sverige bidrar idag till att sprida desinformation om att svensk socialtjänst kidnappar barn i den så kallade “LVU-kampanjen”.

Det finns också återvändare som ångrar sig och försöker leva ett någorlunda normalt liv.

Återigen: Oförmågan att lagföra IS-återvändare, ett mörkt kapitel i svensk nutidshistoria som till stor del har sopats under mattan av ansvariga politiker och myndigheter, är en viktig orsak till att vi ser dessa problem idag.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.