Kultur, nöje och vetenskap

Frågesport: Vad minns du av 2023?

En docka som hänger i fötterna
En docka upphängd vid Stockholms stadshus. Vem föreställde den?
Tomas Westerström
Publicerad i
#196-197
Lästid 2 min

Stora och svåra frågor, strejker och protester har avlöst varandra under det gångna året. Här kommer en liten frågesport som avslöjar om du har koll eller inte. Mycket nöje!

1. I början av året blev det stort rabalder kring att en grupp aktivister hängde en docka upp och ner, trots att detta föll inom ramen för svensk yttrandefrihetslagstiftning. Vem föreställde dockan?

1. Sveriges kung Carl XVI Gustav
X. Turkiets president Erdogan
2. SD:s partiledare Jimmie Åkesson

2. Koranbränningar var en mycket omdiskuterad fråga under det gångna året. Den mest ivriga Koranbrännaren var danske Rasmus Paludan. Vad heter det parti som Rasmus Paludan företräder?

1. Dansk folkeparti
X. Holger Danske pagten
2. Stram kurs

3. Under året har det pågått en stor proteströrelse i Israel som samlade demonstranter 40 veckor i rad. Vad riktade sig protesterna mot?

1. Lagändringar beträffande landets rättssystem
X. Nedskärningar inom sjukvården
2. Ändringar i pensionssystemet

4. Från februari 2022 till februari 2023 steg priserna på livsmedel och alkoholfria drycker i Sverige med 21 procent enligt SCB:s konsumentprisindex. Hur långt tillbaka i tiden måste vi gå för att hitta en livsmedelsprisökning på över 20 procent över tolv månader?

1. 1951
X. 1973
2. 1991

5. Under våren skakades Frankrike av protester vars storlek och bredd inte skådats sedan de historiska generalstrejkerna i maj 1968. Vad var det som huvudsakligen fick folk att gå ut på gatorna?

1. Sänkta löner
X. Höjd pensionsålder
2. Höjd skatt på bensin och diesel

6. En mycket berömd svensk artist, som gjorde sin albumdebut 1969, och hade hits som ”Här kommer natten”, ”Dinga linga Lena” och ”Snart kommer det en vind” avled under det gångna året. Vem var artisten?

1. Lasse Berghagen
X. Freddie Wadling
2. Pugh Rogefeldt

7. Under 2023 fick vi se en historisk strejk i Hollywood där bland annat 160 000 skådespelare deltog. Skådespelarfackets ordförande kunde under många år ses i en populär komediserie på svensk TV. Vad hette serien?

1. Seinfeld
X. The Nanny
2. Vänner

8. Kring midsommar gjorde den s.k Wagnergruppen myteri mot Putins regim. Vad hette ledaren för Wagnergruppen?

1. Semjon Budjonnyj
X. Alexandra Kollontaj
2. Jevgenij Prigozjin
Y. Iosif Dzjugasjvili

9. I november släpptes en singel som har kommit att kallas ”den sista Beatleslåten”. Vad heter låten?

1. Then is now
X. Then and now
2. Now and then

10. Den 27 oktober tog IF Metall ut 130 mekaniker vid Teslas verkstäder i strejk. Detta följdes snabbt av sympatiåtgärder från flera fackförbund. Men vad heter Teslas svenska dotterbolag?

1. TM Sweden
X. Tesla Service Sverige
2. Elbilsfixarna i Norden AB

Vinn biobiljetter!

Maila dina svar till redaktion@veckansnyheter.se, eller skicka ett vykort till Veckans Nyheter, Box 7001, 907 02 Umeå. Då har du chans att vinna två biobiljetter! Men skynda dig, den som först kommer med de rätta svaren vinner. Skicka in dina svar senast fredag den 12 januari.

Tomas Westerström

Undersköterska

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.