Partinytt

Omröstningar om Nato-center i Umeå

En valurna
Arbetarpartiet har genomfört omröstningar om Nato-center i Umeå. Foto: Marie Salomonsson
Patrik Brännberg
Publicerad i
#196-197
Lästid 1 min

På två gymnasieskolor, Umeå universitet och på Umeås centrala torg, Rådhustorget, har Arbetarpartiet organiserat omröstningar med frågan om Umeå kommun ska sträva efter att få ett Nato-center eller inte.

Bakgrunden är att Umeås ledande kommunalråd Hans Lindberg (S) skrivit ett brev till regeringen och anmält kommunens intresse för att inhysa ett ”Nato Center of Excellence”. Detta utan att frågan debatterats bland Umeå-borna eller ens i kommunfullmäktige.
– Från Arbetarpartiets sida anser vi att Umeå skulle riskera att bli ett mål vid ett eventuellt krig om man upprättar ett Nato-center här, säger Davis Kaza, gruppledare i Umeå kommunfullmäktige för Arbetarpartiet.
– Därför motsätter vi oss en sådan etablering i Umeå. Vi anser dessutom att den här sortens frågor borde avgöras i en folkomröstning – inte av enskilda politiker. Det är som ett led i en kampanj för en riktig folkomröstning som vi har organiserat omröstningarna på torg och skolor.

Totalt har 167 personer röstat i omröstningarna, som genomfördes på Rådhustorget, Dragonskolan, Maja Beskow-skolan samt Umeå universitet. Resultaten blev en dundrande seger för Nej-sidan. Här nedan kan du ta del av resultaten:

Rådhustorget 2 december

Ja7
Nej24
Blank1

Dragonskolan 5 december

Ja8
Nej10
Blank0

Maja Beskow-skolan 6 december

Ja21
Nej62
Oklart6

Umeå universitet 14 december

Ja7
Nej31
Blank0
Foto: Marie Salomonsson

Lämna en kommentar