Krönika

Gör en viktig insats – ställ upp som strejkvakt

IF Metalls fikabord utanför Tesla
Gör en insats - ställ upp som strejkvakt!
Tomas Westerström
Publicerad i
#196-197
Lästid 2 min

Strejken mot Tesla är en ödesfråga som angår oändligt många fler än de cirka 130 mekanikerna på Teslas verkstäder i Sverige.

Om Tesla tillåts verka i Sverige utan kollektivavtal kommer fler arbetsgivare börja umgås med tanken på att strunta i kollektivavtal. Konsekvenserna av detta blir en dramatisk maktförskjutning – från knegarna till arbetsgivarna. Sådana maktförskjutningar har vi fått se alltför många av på senare år. Ett exempel är försämringarna i LAS (lagen om anställningsskydd).

Detta är några av de insikter som fick mig att kontakta den lokala IF Metall-avdelningen för att erbjuda mig att tjänstgöra som strejkvakt vid Teslas anläggning i Umeå, trots att jag inte är medlem i IF Metall.

På nomineringsmötet för min Kommunalsektion fick jag nämligen veta att IF Metall efterlyste fler strejkvakter, även från andra fackförbund. Så jag skickade ett mail till den lokala avdelningen och presenterade mig och mitt ärende. En vecka senare fick jag gå en strejkvaktskurs. Och nyligen gjorde jag mitt första pass.

Har du möjlighet att vara strejkvakt? Tveka inte! Gå in på ifmetall.se, leta fram din lokala avdelning (klicka på fliken ”Välj avdelning”) och skicka dem ett mail.

Detta kan bli en väldigt lång strid som kräver uthållighet. Ju fler vi är som på ett eller annat sätt drar sitt strå till stacken, desto större är chansen till seger. Tesla-bossen Elon Musk ska enligt uppgifter vara världens rikaste person. Genom att vägra teckna kollektivavtal, och genom ett systematiskt nyttjande av strejkbrytare, har han förklarat krig mot själva idén om att arbetare ska enas för att kämpa för sina intressen.

Vi, knegarna, måste vinna den striden. För vår egen skull, för framtida knegares skull, och för att inspirera knegare i andra länder.

Tomas Westerström

Undersköterska

Lämna en kommentar