Janssons frestelse är en verklig klassiker på julbordet. Godast blir det om man lagar den själv, och det är inte speciellt svårt.
Ingredienser (4 portioner)
3/4 kg potatis
2 gula lökar
10 hela ansjovisar eller 20 filéer
3 dl grädde (eller mjölk)
1-2 msk smör eller margarin
ströbröd
Gör så här
- Sätt ugnen på 200-225 grader.
- Skala potatis och lök. Skär löken i tunna skivor och potatisen i strimlor. Det går även att riva potatisen grovt.
- Fräs löken i lite smör.
- Rensa ansjovisen om det behövs.
- Smörj en ugnssäker form. Varva potatis, ansjovis och lök. Se till att avsluta med ett lager potatis.
- Häll över hälften av grädden och strö över lite ströbröd. Lägg på några klickar smör.
- Grädda i mitten av ugnen tills potatisen är mjuk, ca 45 minuter. Använde du dig av riven potatis räcker det med ca 35 minuter.
- Häll på resten av grädden mot slutet av gräddningen.
Tycker du inte om ansjovis kan du byta ut den mot tio böcklingfiléer eller 3-4 matskedar kaviar. Men bäst blir det så klart med ansjovis…