Kultur, nöje och vetenskap

Klassisk Janssons frestelse

Tips från Marika

Janssons frestelse
En riktig klassiker på julbordet.
Marika Atlegrim
Publicerad i
#196-197
Lästid 1 min

Janssons frestelse är en verklig klassiker på julbordet. Godast blir det om man lagar den själv, och det är inte speciellt svårt.

Ingredienser (4 portioner)

3/4 kg potatis
2 gula lökar
10 hela ansjovisar eller 20 filéer
3 dl grädde (eller mjölk)
1-2 msk smör eller margarin
ströbröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200-225 grader.
  2. Skala potatis och lök. Skär löken i tunna skivor och potatisen i strimlor. Det går även att riva potatisen grovt.
  3. Fräs löken i lite smör.
  4. Rensa ansjovisen om det behövs.
  5. Smörj en ugnssäker form. Varva potatis, ansjovis och lök. Se till att avsluta med ett lager potatis.
  6. Häll över hälften av grädden och strö över lite ströbröd. Lägg på några klickar smör.
  7. Grädda i mitten av ugnen tills potatisen är mjuk, ca 45 minuter. Använde du dig av riven potatis räcker det med ca 35 minuter.
  8. Häll på resten av grädden mot slutet av gräddningen.
    Tycker du inte om ansjovis kan du byta ut den mot tio böcklingfiléer eller 3-4 matskedar kaviar. Men bäst blir det så klart med ansjovis…
×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.