Politiska rapporter

2024 – ett globalt supervalår

Väljare står i kö för att rösta i Indien
Indien är ett av alla länder som går till val under 2024. Foto: Anuwar Hazarika (CC BY-NC 4.0)
Göran Sandberg
Publicerad i
#198
Lästid 2 min

Under det kommande året genomförs val i över 40 nationer i fem världsdelar – motsvarade 40 procent av världens befolkning. Över två miljarder människor är röstberättigade i dessa val, som kan komma att få en stor påverkan på den globala politiken.

Det kanske mest betydelsefulla valet under året är det amerikanska presidentvalet den 5 november. Mycket pekar på att det kan bli en repris av 2020 års val – med en åldrande Joe Biden som ställs mot en hämndlysten och hotfull Donald Trump. Den 6-9 juni genomförs valet till EU-parlamentet i EU:s 27 medlemsländer (9 juni i Sverige). Debatten och spelet om positionerna har redan inletts i Sverige.

Årets första val har hållits nu i januari, i Bangladesh och Taiwan. Valet i Taiwan har följts noga världen över på grund av landets betydelse när det gäller kraftmätningen mellan USA och Kina. I mitten av februari väntar val i världens två befolkningsmässigt största muslimska länder: Indonesien och Pakistan. I april följer valet i Indien, som är världens näst folkrikaste land och som ibland kallas världens största demokrati. Alla dessa länder har stort inflytande i Asien.

Andra viktiga länder som går till val är Sydafrika, Storbritannien och Sri Lanka. Några datum för dessa val är ännu inte satta. Den brittiske premiärministern har dessutom möjlighet att skjuta upp valet så länge som till den 28 januari 2025.

Det är inte alla val under året som kan kallas för fria. I slutet av februari och början av mars hålls val i Vitryssland, Iran och Ryssland. Dessa val är mer eller mindre uppgjorda i förväg, då inga andra än av regimen godkända kandidater får ställa upp.

I Ukraina, som skulle ha hållit presidentval den 31 mars, är valet uppskjutet obestämd tid på grund av kriget.

Veckans Nyheter har inte möjlighet att följa alla val under detta globala supervalår. Däremot kommer vi att försöka följa de viktigaste valen som har störst påverkan på den politiska utvecklingen.

Fakta: Årets alla val

Januari: Bangladesh, Taiwan och Tuvalu
Februari: El Salvador, Azerbaijan, Pakistan, Indonesien, Senegal och Vitryssland
Mars: Iran, Portugal och Ryssland
April: Sydkorea och Indien
Maj: Panama och Dominikanska republiken
Juni: Mexiko, EU, Belgien och Mongoliet
Juli: Rwanda
Oktober: Litauen, Mozambique och Uruguay
November: USA
December: Ghana

Inget datum fastställt: Algeriet, Kroatien, Georgien, Moldavien, Nordmakedonien, Rumänien, Slovakien, Solomonöarna, Sri Lanka, Sydafrika, Sydsudan, Tunisien, Venezuela och Storbritannien.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.