Kultur, nöje och vetenskap

Franz Beckenbauer 1945-2024

Beckenbauer efter VM-guldet 1974.
Franz Beckenbauer (mitten) efter att ha tagit VM-guld 1974.
Veckans Nyheter
Publicerad i
#198
Lästid 2 min

Franz Beckenbauer, av många ansedd som en av de största försvarsspelarna i fotbollens historia, avled den 7 januari efter en tids sjukdom. Franz Beckenbauer föddes i München 1945 och blev 78 år gammal.

Beckenbauer har under åren kommit att få både smeknamnen ”der Kaiser” (Kejsaren) och ”Kaiser Franz” (Kejsar Franz). Redan som barn började han spela i den lokala klubben SC München von 1906. Därifrån gick han 1959 till Bayern Münchens ungdomslag.

Debuten i Bayern Münchens seniorlag skedde 1964. Beckenbauer kom från början att ha rollen som defensiv mittfältare, men kom senare att ta rollen som libero (engelska sweeper). En libero är en försvarsspelare som har en mycket fri roll (libero är italienska för ”fri”) och måste kunna behärska såväl försvars- som anfallsspel.

Franz Beckenbauer anses ha uppfunnit den moderna libero-positionen, och denna roll kom att bli det speciella kännetecknet för Beckenbauers framgångsrika fotbollskarriär. Som spelare och även lagkapten i FC Bayern München var han verksam mellan åren 1964–1977, och nådde under dessa år många stora framgångar med klubben – inklusive fem tyska Bundesliga-segrar.

Debuten med det västtyska landslaget kom mot Sverige 1965. En match som för övrigt Västtyskland vann med 2–1. Beckenbauer kom att göra totalt 103 landskamper för Västtyskland och var bland annat med om att ta EM-guld 1972 och VM-guld 1974.

Sin karriär som spelare avslutade Beckenbauer i USA med laget New York Cosmos 1983. Efter spelarkarriären har han även haft ett flertal uppdrag som tränare, bland annat för det västtyska landslaget – som han tog VM-guld med 1990. Beckenbauer är en av endast tre personer som har tagit VM-guld både som spelare och som tränare. Dessutom är han den ende försvarsspelaren som har fått Guldbollen två gånger (1972 och 1976).

Franz Beckenbauer hade kort sagt en väldigt imponerande karriär – både på och utanför fotbollsplanen.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.