Politiska rapporter

AMF mot Tesla

Nästa rond i Tesla-strejken

AMF
Fondförvaltaren AMF har gett sig in i Tesla-strejken.
Sandra Ahlqvist
Publicerad i
#199
Lästid 2 min

Den 27 oktober ringde klockan för första ronden i Tesla-strejken, när IF Metall tog ut 130 bilmekaniker i strejk för kampen för ett kollektivavtal. Under november anslöt sig ytterligare 21 verkstäder till strejken och den 7 november blev Transportarbetarförbundet det första fackförbundet att gå med i matchen när de utlyste sympatiåtgärder och slutade lossa Tesla-bilar i ett flertal hamnar. Under december månad anslöt sig transportförbund i Danmark, Norge och Finland till kampen då de varslade om en blockad mot transporter av Tesla-bilar till och från Sverige. Hittills har 13 fackföreningar i fyra olika länder deltagit i strejken mot Tesla. Nu ger sig nästa kämpe in i ringen: fondbolagen.

Ett flertal fondbolag i Sverige äger aktier i Tesla. Ett av dessa är pensionsförvaltaren AMF, som äger aktier till ett värde av ca 2 miljarder kronor, och de kräver nu att Tesla respekterar de anställdas rätt att organisera sig fackligt. AMF är dock långt ifrån ensamma. Sedan 2015 har Tesla stämts över 240 gånger i mål som handlat om arbetsrätt, där många av fallen har handlat just om rätten att kunna organisera sig fackligt.

Även den statligt ägda Sjunde AP-fonden, som äger aktier i Tesla värda 9 miljarder kronor, har tröttnat på konflikten och arbetar för närvarande tillsammans med delstaten New York i USA för att lägga fram ett förslag som handlar om Teslas många arbetsrättskonflikter och trakasserier av anställda.

AMF å sin sida började att värma upp redan i mars 2023 när de skickade in ett brev till Teslas ledning som krävde att Tesla inte skulle bryta mot den amerikanska arbetsrätten. Ett brev som de ännu inte fått svar på. Nu har AMF valt att skippa boxningshandskarna och i stället ta på sig knogjärn för att slå till Tesla där det verkligen gör ont, i plånboken. AMF varslar nämligen om att det kan bli aktuellt att sälja sina aktier om det visar sig att Tesla faktiskt bryter mot FN:s konventioner, exempelvis mot rätten att organisera sig.

Tesla har ännu inte valt att kommentera situationen. Vi fortsätter att följa matchen och ser om Tesla lyckats hämta andan i pausen eller om strejken behåller initiativet.  

Lämna en kommentar