Politiska rapporter

Kommunpolitiker med höga arvoden

Champagneglas
Det går ingen nöd på ks-ordföranden runt om i Sverige. Foto: Alexander Naglestad / Unsplash.com
Anton Hultdin
Publicerad i
#199
Lästid 2 min

Dagens Samhälle har nyligen granskat vilka arvoden som kommunstyrelseordförandena i Sveriges alla kommuner har. Politiker är en av få yrkesgrupper som bestämmer sina egna löner och snittarvodet för en kommunstyrelseordförande är 71 258 kronor i månaden.

I toppen hittar vi Karin Wanngård (S), Stockholm, med ett månadsarvode på hela 148 995 kronor. På plats två till fem hittar vi fyra moderater från kommuner kring Malmö och Stockholm med arvoden på mellan 99 562-106 513 kronor i månaden. På plats sex hittar vi Umeås Hans Lindberg (S) som har ett månadsarvode på 98 180 kronor. Kommunstyrelseordförandena på de 30 första platserna på listan, alla socialdemokrater eller moderater, har alla arvoden över 90 000 kronor.

Robert Wenglén (M), ks-ordförande i Lomma och plats fem på listan, får frågan varför han har ett arvode på 99 562 kronor i månaden. Han svarar att han bara går på den arvodesberäkning som hans företrädare, och dennes företrädare i sin tur hade, vilket han tycker är rimligt…

På botten av listan finner vi främst mindre kommuner utanför storstadsområdena, flera från norra Sverige. Den med lägst arvode, 33 580 kronor i månaden, är Roland Boman från Jokkmokk (Framtid i Jokkmokk) som själv valt att dela arvodet med sin koalitionspartner. Övriga bland de 20 i ”botten” har månadsarvoden mellan 51 100 och 56 100 kronor.

I Sveriges regioner ser det ungefär likadant ut. Västerbotten sticker ut som bland de högst arvoderade i landet, precis efter Stockholm, med tre politiker som tjänar över en miljon om året. Många regioner väljer att koppla arvodena till riksdagsarvodena, vilket nu för 2024 ökat till 75 500 kronor i månaden. Men så vill man inte ha det i Västerbotten, där har man själva bestämt sig för att ha högre arvoden. Peter Olofsson (S), ordförande i Västerbottens regionstyrelse har enligt siffror från 2022 ett månadsarvode på 94 372 kronor.

Något som Dagens Samhälles granskning däremot inte visar är de övriga arvoderade uppdrag som många av dessa kommunpolitiker innehar, utöver arvodet från sin respektive kommun eller region. Det handlar exempelvis om arvoden från kommunförbund eller bolagsstyrelser. Via denna typ av organisationer har ledande politiker hittat ett sätt att gå runt det tak för arvodet som satts av deras kommuner eller regioner.

Ett exempel är Umeås Hans Lindberg (S), som förutom sina 98 180 kronor i månaden för sin tjänst som kommunstyrelseordförande tjänar ytterligare 28 919 kronor i månaden på arvoden från Region Västerbotten! (Siffrorna är från 2022) Så där seglar Hans Lindberg med råge förbi partikollegan Peter Olofsson på regionen, en fattiglapp i jämförelsen. Om nu inte även Olofsson också visar sig ha synnerligen välbetalda sidouppdrag…?

Lämna en kommentar