Politiska rapporter

Historiskt stora klassklyftor i Sverige

Ny LO-rapport om maktelitens inkomster

Barnskötare och barn vid vatten
År 2022 gick det hela 88,8 barnskötarlöner på en VD-lön. Foto: Charlotta Wasteson (CC BY 2.0)
Sandra Ahlqvist
Publicerad i
#199
Lästid 2 min

Pandemin och den efterföljande inflationen har betytt hårda tider för Sveriges invånare. Allt från mat till boende har blivit allt dyrare och många har fått dra åt svångremmen ordentligt för att få pengarna att räcka till. Men det är inte alla som drabbats av dessa hårda tider. LO har publicerat en rapport som kartlägger maktelitens inkomster och denna visar på historiskt höga klassklyftor.

När LO talar om makteliten så syftar de på knappt 200 personer med höga befattningar inom näringsliv, politik och ekonomi samt andra viktiga samhällsområden. I rapporten jämförs maktelitens inkomster med den genomsnittliga lönen för en industriarbetare. År 2022 motsvarade den samlade ”maktelitens” genomsnittliga inkomst före skatt 21,6 industriarbetarlöner. Det är den näst högsta uppmätta siffran sedan LO påbörjade dessa mätningar 1950. Som en jämförelse motsvarade maktelitens inkomster 11,1 industriarbetarlöner när mätningarna började 1950, och 4,9 när klyftan var som allra minst år 1980.

Tyvärr är detta bara toppen av isberget. I rapporten analyseras tre undergrupper av makteliten: den byråkratiska (bl a myndigheter), den demokratiska (politiker) och den ekonomiska (företag och banker). Av dessa grupper så sticker den ekonomiska, bestående av ca 50 verkställande direktörer på svenska storföretag, ut.

Tittar vi enbart på den genomsnittliga inkomsten för dessa direktörer hamnar den på hela 67,2 industriarbetarlöner. Då är det också värt att ha i åtanke att industriarbetarna är en jämförelsevis välbetald arbetsgrupp. Jämför vi i stället med exempelvis barnskötarna går det hela på 88,8 barnskötarlöner på en genomsnittlig VD-lön!

De groteska klyftorna mellan oss som jobbar och makteliten är ett bra argument för att engagera sig för att fackföreningarna ska ta strid för högre löner och bättre arbetsvillkor.

Lämna en kommentar