Kultur, nöje och vetenskap

Paul McCartneys försvunna bas har återfunnits!

Paul McCartneys bas
Paul McCartneys Höfner-bas som varit försvunnen i över 50 år. Foto: TheLostBass.com
Veckans Nyheter
Publicerad i
#199
Lästid 2 min

Veckans Nyheter har tidigare skrivit om jakten på Paul McCartneys försvunna bas av märket Höfner. Nu har basgitarren, till McCartneys stora glädje, återfunnits.

Basen, en Höfner 500/1 Violin Bass, hade McCartney köpt 1961 i samband med att Beatles vistades i Hamburg. Det var på denna bas som McCartney spelade under de flesta av åren som han var med i Beatles. Basen användes flitigt på både skivinspelningar och liveuppträdanden. Den sågs senast i början av 1969 och har sedan dess varit försvunnen.

Den tyska instrumenttillverkaren Höfner startade en kampanj för att hitta basen redan 2018. Men det var först sedan journalistparet Scott och Naomi Jones engagerade sig och lanserade en speciell hemsida med namnet ”thelostbass.com” under 2023 som jakten kom igång på allvar. Tusentals människor engagerade sig i jakten på den försvunna basen och kampanjen omskrevs av media runt om i världen.

I september 2023 inkom en avgörande ledtråd. Det visade sig att basen hade stulits ur en van i London-stadsdelen Notting Hill natten mot den 10 oktober 1972. Det visade sig att tjuven hade sålt basen till en pubägare vid namn Ronald Guest. Det dröjde inte länge innan en medlem ur familjen Guest hörde av sig. 21-årige Ruaidhri Guest hade nämligen hittat en gammal bas på vinden som på pricken liknade McCartneys…

Höfners experter åkte ut inspekterade instrumentet. Basen var något skadad men låg kvar i sitt originalfodral. Och experterna var eniga: basen var återfunnen! Efter en mindre putsning och renovering återlämnades basen slutligen till Paul McCartney personligen – som var överlycklig och otroligt tacksam för allas engagemang. Ett riktigt lyckligt slut på historien om den försvunna basen med andra ord!

Rock-Frasse

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.