Internationellt

Utvecklingen för världsekonomin den sämsta på 30 år

Talare på konferens med Världsbanken
Världsbanken varnar för den sämsta tillväxten på 30 år för världsekonomin. Foto: Världsbanken (CC BY-NC-ND 2.0)
Helené Rönnholm
Publicerad i
Lästid 2 min

En ny rapport från Världsbanken visar att utvecklingen för den globala ekonomin är den sämsta på 30 år. Tillväxten fortsätter att vara låg även under 2024.

Rapporten heter Global Economic Prospects och målar upp en mörk bild över hur det står till med den globala ekonomin. BNP-tillväxten under femårsperioden från 2020 och fram till slutet av 2024 beräknas bli den lägsta på tre decennier. Läget ser bättre ut i år än ifjol, men hoten mot tillväxten är fortsatt många. Ett exempel som Världsbanken lyfter fram är att den globala handeln har stagnerat sedan pandemin. Den globala handelstillväxten i år beräknas hamna på hälften av det genomsnitt som gällde under årtiondet före pandemin (2010-2019).

Världsbanken pekar också på krigen i Ukraina och på Gazaremsan. Dessa krig utgör symptom på ett mer osäkert världsläge men bidrar också själva till att göra världsläget än osäkrare, menar Världsbanken.

Under 2024 förväntas världsekonomin växa med 2,4 procent, ned från 2,6 procent i fjol. Värst är läget för utvecklingsländerna som ofta har tagit stora lån till höga räntor. Eftersom räntorna väntas ligga kvar på höga nivåer riskerar 2024 att bli ett ännu tuffare år för länder som redan har det svårt. Risken finns att fattiga länder kan få problem med grundläggande saker som att orda med tillräcklig matförsörjning.

Medan rapporten är bra på att beskriva problem är den svagare när det gäller lösningar. De lösningar som presenteras är gammal nyliberal skåpmat: skatterna måste sänkas och företagen måste tillåtas att göra större vinster. Regeringarna måste ”stå emot” krav på bättre sjukvård, skola, pensioner, m.m.

Kort sagt: det är löntagare, ungdomar och pensionärer som ska betala för den dåliga ekonomiska utvecklingen, enligt Världsbanken. Detta är inte rimligt när banker och storföretag i länder som USA och Sverige samtidigt gör rekordvinster!

Lämna en kommentar