Politiska rapporter

210 000 kronor – månadslönen för Stockholms regiondirektör

Regiondirektör Emma Lennartsson
Region Stockholms regiondirektör Emma Lennartsson tjänar 210 000 kronor i månaden. Foto: Jann Lipka / Region Stockholm
Frank Pettersson
Publicerad i
#200
Lästid 2 min

Det är inte bara kommunala politiker som har höga löner. Även kommun- och regiondirektörerna har idag extrema inkomster. I snitt tjänar en regiondirektör 159 397 kr i månaden. Regiondirektören med högst lön, Emma Lennartsson i Stockholm, tjänar hela 210 000 kr i månaden!

Det är tidningen Dagens Samhälle som har kartlagt de kommunala och regionala direktörernas löner. En kommundirektör är den högste tjänstemannen i en kommun, som främst ansvarar för skola, socialtjänst samt äldre- och barnomsorg. En regiondirektör är den högste tjänstemannen/chefen för en region, som främst ansvarar för sjukvården.

De kommunala direktörernas löner har stigit under en rad år. Bakgrunden är de stigande direktörs- och chefslönerna inom det privata näringslivet. Erik Wångmar, docent i historia på statsvetenskapliga Institutionen vid Linnéunversitet, kommenterar utvecklingen på följande sätt i Dagens Samhälle:
”Kommunchefen rekryteras i en marknadsmässig konkurrens där arbetsgivaren måste bjuda över andra arbetsgivare. För att få ett starkt kort måste man betala bra.”

Samtidigt finns det inget tydligt samband mellan exempelvis en högavlönad regionchef och en positiv utveckling för regionen. I Region Kalmar har regiondirektören Ingeborg Eriksson en månadslön på 165 000 kronor. Regionstyrelsens ordförande, socialdemokraten Angelica Katsanidou, menar att regiondirektören ”gör skäl för sin lön”.

Under Katsanidous ledning har både antalet bussturer samt tågtrafiken i Region Kalmar dragits ned för andra året i rad. Inom sjukvården väntar kraftiga nedskärningar i verksamheterna. Totalt ska Region Kalmar skära ned med 200 miljoner kronor innevarande år! Detta är visserligen resultatet av politiska beslut. Men när kommuner och regioner skär ned på viktiga lagstadgade basverksamheter så sticker direktörernas höga löner i ögonen på både personal och kommuninvånare.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.