Politiska rapporter

Skuggan av vänskapskorruption vilar över kommunens affärer med Thoréngruppen

Torgmöte i Umeå
Arbetarpartiet kräver ”pappren på bordet” om Thorén Arena. Foto: Marie Salomonsson
Davis Kaza
Publicerad i
#200
Lästid 3 min

Den olustiga affären kring Umeå kommuns köp av Thoréngruppens idrottshallar rullar vidare. Socialdemokraterna, Moderaterna, C, MP och SD planerar att ta beslut om att köpa arenan av det krisande friskolebolaget Thoréngruppen den 29 april.

Två viktiga frågor rörande affären är fortfarande inte lösta. Den första frågan handlar om värderingen av Thorén Arena, som består av en fotbollshall, en innebandyhall och kontor. Thoréngruppen hade beställt en värdering som hölls hemlig till dess att journalister i lokala media lyckades gräva fram den. Där visade det sig att Thorén värderade hallarna till 250 miljoner. Alltså 10 miljoner mindre än det pris som kommunen erbjudit för arenan! Den 27 februari tvingades de styrande därför krypa till korset och begära att en utomstående värderar hallarna. Men en sådan blev aldrig av eftersom S, M och C ändrade uppfattning.

Jävsförhållande?

Den andra frågan som är olöst handlar om oklarheterna kring kommunalrådet Hans Lindbergs (S) personliga relation till Thoréngruppens ägare Raja Thorén – och huruvida denna personliga relation innebär att Hans Lindberg är jävig. Denna fråga har kastat en skugga av vänskapskorruption över hela arenaaffären ända sedan 2018!

När upphandlingen beslutades i september 2018 deltog Hans Lindberg i beslutet. När arrendeavtalet för arenan beslutades i juni 2021 deltog Lindberg också i beslutet. Men sedan frågan om att kommunen ska köpa arenan av Thoréngruppen kom upp har Hans Lindberg inte deltagit i något av besluten. Samtidigt har inte Lindberg anmält jäv…

Hans Lindberg manövrerar i en gråzon. Var han jävig 2018 och 2021 är han även jävig idag. Men då bör besluten som togs 2018 och 2021 rivas upp och tas om. Är Lindberg inte jävig (2018, 2021 och idag 2024) kan han delta i alla möten om denna affär. Det är alltså ett antingen-eller. Lidbergs taktik, att inte delta på mötena 2024, syftar till att undvika frågan om ifall han varit jävig hela tiden – från 2018 och fram till idag.

Vän eller inte vän – det är frågan

Saken blir inte bättre av att Lindberg, i en intervju med SVT Västerbotten, inte kunde svara på frågan om han och Raja Thorén är vänner! När reportern ställde frågan om deras vänskap svarade Lindberg med en motfråga: ”Ja som vän, vad ska man beteckna som vän”. Lindberg bad sedan att få ”återkomma i ärendet”… När han fick frågan på nytt i samband med Umeå kommunfullmäktiges möte den 25 mars undvek han återigen att svara.

Kombinationen av oklarheter kring Lindbergs personliga relation till Raja Thorén och att affären präglats av hemlighetsmakeri ända sedan starten gör att en skugga av vänskapskorruption kastas över köpet av arenan. Köpet bör skjutas upp tills prisfrågan och jävsfrågan är helt utredda och alla papper ligger på bordet.

Davis Kaza

Redaktör

Lämna en kommentar