Inrikes

Vänsterpartiets ledning har sålt partiets själ

Nooshi Dadgostar
Vänsterpartiet under Nooshi Dadgostar säljer ut 107 år av fredsarbete. Foto: Agnes Stuber / Vänsterpartiet
Veckans Nyheter
Publicerad i
#201
Lästid 3 min

När Vänsterpartiets kongress i Jönköping avslutades den 12 maj hade partiet satt punkt för 107 år av fredsarbete och decennier av motstånd mot kärnvapen.

När det gäller EU har V gått från att bekämpa detta överstatliga projekt till att vilja förbättra EU inifrån – något som naturligtvis är omöjligt. Men att V skulle använda samma metod när det gäller Nato är så naivt att ingen skulle ha trott detta för bara ett år sedan. Ändå så är detta sanningen.

Med ofattbar naivitet hävdar numera V att de visserligen accepterar ett svenskt Nato-medlemskap, men att de – precis som när det gäller EU – ska arbeta för att förändra denna USA-ledda militärallians inifrån. Tillsammans med likasinnade. V-ledningen vill alltså få oss att tro att Nooshi & Co kan demokratisera (?) en kärnvapenbestyckad supermakts militära strategi genom … ja, vadå?

Genom sin kapitulation godkänner V-ledningen indirekt även det odemokratiska sätt på vilket Sverige anslöts till Nato. Partiet godkänner även att svenskarna undanhålls att militäralliansen numera anser sig själv vara en global (offensiv) aktör – som i praktiken utvidgats med Japan, Australien, Nya Zeeland och Sydkorea – för att kunna användas i USA:s riskabla inringningspolitik av Kina.

1960-talets hippies framstår som kalla och cyniska realpolitiker i jämförelse med Nooshi Dadgostar och Jonas Sjöstedt. Vänsterpartiets kapitulation och försök att lägga ut dimridåer är en både politisk och intellektuell kollaps av tragiska mått. Det var inte länge sedan Vänsterpartiet ansåg inte bara att Sverige skulle stå utanför utan att Nato som sådant skulle upplösas. Sällsynt ohederligt.

Kapitulationen inför Nato utgör en del i ett tragiskt brott med 107 år av fredsarbete och decennier av kärnvapenmotstånd. Motståndet mot krig, militär upprustning och kärnvapen har gått som en röd tråd genom hela Vänsterpartiets historia sedan bildandet 1917. Fredsarbetet har på många sätt utgjort partiets själ. Men efter Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022 började V-ledningen att sälja ut denna själ. Och sedan Socialdemokraterna kapitulerat inför Nato i maj 2022 ökade V-ledningens vilja att göra detsamma.

Under våren 2022 gick V, som länge hört till de hårdaste kritikerna av den svenska vapenexporten, med på att Sverige skulle skicka vapen till ett krigförande land (Ukraina). Vänsterpartiet var även eniga med samtliga övriga riksdagspartier om att kraftigt öka militärutgifterna. De kommande åren utvidgas den svenska militärbudgeten med hela 53 miljarder, vilket är en historisk upprustning.
Brottet med 107 år av fredsarbete och många decennier av kärnvapenmotstånd beror på att V-ledningen vill sitta i en regering tillsammans med Socialdemokraterna. Detta understryks av att S-ledaren Magdalena Andersson var en av talarna på V-kongressen. Det var S som lämnade in den svenska Nato-ansökan.

S och V:s kapitulation för EU och Nato understryker behovet av att bygga framtidens arbetarrörelse. Vi är öppna för samarbete med alla som delar denna uppfattning.

Lämna en kommentar