Internationellt

Internationella brottmålsdomstolen begär häktning av Netanyahu, Gallant och Hamas-ledare

Hamas-ledaren Haniyeh och Israels premiärminister Netanyahu
Ismail Haniyeh, ledare för Hamas politiska byrå (t v). Benjamin Netanyahu, Israels premiärminister (t h). Foto: Council.gov.ru / US Secretary of Defense
Tomas Westerström
Publicerad i
Lästid 2 min

Chefsåklagaren för Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC), Karim Khan, har ansökt om att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och försvarsminister Yoav Gallant ska gripas för brott mot mänskligheten. Khan kräver också att de tre högsta ledarna för Hamas ska gripas.

Hamas-ledarna det handlar om är Yahya Sinwar, ledare för Hamas på Gazaremsan, Mohammed Deif, ledare för Hamas militära gren Al-Qassam-brigaderna, samt Ismail Haniyeh, ledare för Hamas politiska byrå.

På ICC:s hemsida inleder Khan ett uttalande med att rada upp de brott han anser att Hamas tre högsta ledare troligen gjort sig skyldiga till från och med den 7 oktober. Det handlar bland annat om brott mot mänskligheten genom systematiska attacker mot civila, våldtäkter och annat sexuellt våld samt krigsbrott i form av tortyr och gisslantagande. Utgångspunkten för anklagelserna är bland annat intervjuer med överlevande från attackerna den 7 oktober.

När det gäller Netanyahu och Gallant anser Khan att de troligen bär ansvaret för en rad krigsbrott och brott mot mänskligheten från och med den 8 oktober. Det handlar om avsiktliga attacker mot civila, användande av svält som vapen i krig, förföljelse samt ett medvetet skapande av stort lidande. Khan menar också att de bevis de samlat in visar att Israel avsiktligt och systematiskt har berövat Gazas civilbefolkning medel som är livsviktiga för överlevnad.

Netanyahu kallar Khans agerade ”absurt” och menar att det är ”en ny sorts antisemitism”. Amir Ohana, talman i Israels parlament Knesset, påstår att Khans beslut förnekar Israels rätt till självförsvar. Hamas fördömer chefsåklagarens beslut och säger att det ”likställer offren med bödeln”.

Men sanningen är att både regeringen i Israel och Hamas måste betraktas som ”bödlar”.

Tomas Westerström

Undersköterska

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.