Politiska rapporter

ITUC-rapport visar behovet av att försvara fackliga rättigheter

Strejkande arbetare demonstrerar
Strejkrätten inskränks i allt fler länder. Men vi ser också början till en "fight back"-rörelse bland facken. Foto: Stilgherrian / Wikimedia commons (CC BY 2.0)
Göran Sandberg
Publicerad i
#202-203
Lästid 2 min

I dagarna har en ny rapport utkommit som visar på hur rättigheterna för arbetare runt om i världen stadigt inskränkts under de senaste tio åren. Som ett exempel kan nämnas att hela 87 procent av världens länder inskränkt rätten att strejka.

I tre länder av fyra i världen har arbetare inte rätt att bilda eller ansluta sig till en fackförening. I 44 länder har arbetare blivit utsatta för våld. De sex länder som anses vara de absolut värsta att arbeta fackligt i är Bangladesh, Colombia, Guatemala, Honduras, Filippinerna och Nordkorea. I dessa har bland annat totalt 22 fackföreningsledare blivit dödade.

Den generella trenden de senaste 10 åren har varit att främst auktoritära regimer har angripit arbetares demokratiska fri- och rättigheter. Konflikter runt om i världen som innefattar Ryssland, Ukraina, Palestina, Israel, Sudan, Jemen och Haiti har gjort situationen värre. Krigen innebär att det har blivit nära nog omöjligt för fackföreningar att verka fritt för att skydda arbetare och deras familjer att få möjlighet att förtjäna sina uppehällen.

Största försämringen i Europa

I Europa har situationen för fackföreningsrörelsen varit väsentligt bättre än i övriga delar av världen. Men sedan 2014 har det skett en försämring även här. Faktum är att Europa utgör den världsdel som upplevt de största försämringarna när det gäller arbetares rättigheter under de senaste tio åren. Detta beror till största delen på att olika regeringar infört en mer antifacklig och arbetarfientlig lagstiftning. Ett exempel är att den brittiska regeringen besvarade de omfattande strejkerna bland vårdpersonal under 2022 och 2023 med en ny lag som gör det svårare att strejka inom sjukvården.

Rapporten framhåller dock inte enbart den negativa utvecklingen. Författarna framhåller att utvecklingen kan vändas av en demokratisk fackföreningsrörelse som ”korsar gränser, raser, kön och religioner” och som har ”kraften, närvaron och förmågan att ändra på styrkeförhållandet på varje arbetsplats, land och global institution”. Vi kan bara instämma.

Kämpande fackföreningar kan vända trenden

Men en del i den negativa utvecklingen de senaste åren beror på att fackföreningarna, bland annat i Europa, inte varit särskilt stridslystna eller bevakat medlemmarnas intressen. Det uppsving av strejker som idag kan skönjas i en rad länder, inte minst i Europa, kan vara ett tecken på att andra tider stundar.

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.