Den 24 februari 2022 påbörjade Ryssland sin invasion av grannlandet Ukraina. I samband med offensiven utbröt landsomfattande protester i Ryssland. Folket välde ut på gatorna och i det påföljande kaoset greps ca 2 000 personer. De följande veckorna växte antalet gripna till uppåt 15 000. De ryska krigsmotståndarna märkte att det vanliga sättet att protestera inte var möjligt, för det ledde bara till ökat polisvåld. Istället behövde de hitta nya metoder att protestera.
Tyvärr framstår det ofta som att det enda som västerländska medier ser, när de kollar på Rysslands befolkning, är en armé av lydiga soldater som gör allt för att vara den ryska regeringen till lags. Men det medierna inte tar i åtanke är Kremls överväldigande angrepp mot allt som omfattar Ukrainakriget, vilket märks alltför mycket i landet. Handlingar som att ha på sig en blå-gul keps eller att överhuvudtaget kalla Ukrainakriget för ett krig kan leda till att man blir gripen av polis. Olika aktioner mot kriget kan även leda till dödliga konsekvenser som i Anatoly Berezikovs fall, en 40-årig tatuerare som fängslades sommaren 2023 och därefter torterades till döds för att han hade delat ut pro-ukrainska flygblad.
De omfattande inskränkningarna av yttrandefriheten i Ryssland inleddes redan år 2011, inför presidentvalet 2012 (då Vladimir Putin segrade för tredje gången i rad). Demonstrationer med, enligt organisatörerna, 120 000 deltagare bröt ut i Moskva efter att misstankar om valfusk började spridas. När demonstrationerna avtog skärpte regeringen sin säkerhetsinfrastruktur och genomförde en rad inskränkningar av de demokratiska fri- och rättigheterna.
Demonstrationer är inte den enda formen av motstånd
På krigets första årsdag den 24 februari 2023 greps 54 demonstranter, vilket är ett minimalt antal om man jämför det med året före då nästan 2 000 blev gripna. Detta betyder dock inte att de ryska krigsmotståndarna har tappat hoppet om att bidra med förändring. Nej. Det betyder att de tvingats hitta listigare sätt att stödja Ukraina på.
Graffiti
Graffiti är något som ofta förknippas med kriminalitet och omogenhet. Oavsett vilket rykte denna konstform har så är en sak säker: det är ett väldigt effektivt sätt att sprida sina åsikter och att fånga människors uppmärksamhet. Under Rysslands nationaldag den 12 juni uppenbarade sig graffiti med budskap som ”Ryssland är förvirrat” och ”förvisa kriget” på flera platser i landet. Det är inte ovanligt med extremt långa straff för de som målat graffiti. Ett konstnärspar som inte nämns vid namn blev straffade med 7 respektive 6 år i fängelse då de hade målat orden ”Fred för Ukraina” i sin hemstad.
Sociala medier
I ett land som Sverige så kanske det inte är så märkvärdigt att dela sina politiska åsikter online, men med en regering som är så kontrollerande som Rysslands kan det man lägger upp på nätet ge grova konsekvenser. Ta Yevgenyia Samochinova som exempel, en 47-årig kvinna som hade spridit anti-krigsinlägg på nätverket VKontakt (ett sorts ryskt Facebook). Dessa inlägg ledde till att Samochinova blev gripen av polis för ”spridning av desinformation om den ryska militären”.
Ett annat exempel är den 64-åriga pensionären Igor Baryshnikov, en man med cancer som blev gripen och fängslad i 7 år för att han hade spridit anti-krigsinlägg på sociala medier. Detta innebar ett dödstraff både för Igor och hans 97-åriga mamma som han var vårdnadshavare för. Igor, som är diagnosticerad med prostatacancer, har nekats den behandling han behöver för att överleva. Och hans mor, som blev överväldigad av att sonen greps, dog utan någon som kunde ta hand om henne. Igor fick inte ens rätten att vara närvarande på mammans begravning!
Vandalism
Även detta kan vara ett sätt att protestera. Ett exempel är maskinarbetaren Kiril Butylin som tände eld på ett militärt rekryteringscenter i Moskva. Butilyn ville förstöra deras dokument, inte döda de anställda på platsen. Han dömdes till 13 år i fängelse. Men han är inte den ende som har attackerat sådana rekryteringscenter. Hela 136 andra attacker har genomförts mot likadana byggnader! I ett fall har två aktivister dömts till 19 år i fängelse.
Andra typer av protester förekommer också. Det många i Ryssland har gjort är att fly landet för att undvika att värvas till kriget. De flyr med olika hjälporganisationer där en av de största heter ”Get Lost”. Andra väljer att göra enklare handlingar som att skriva uppmuntrande brev till politiska fångar, eller som gruppen ”Feminist Antiwar Resistance”, som bytte ut prislappar på olika stormarknader med antikrigsbudskap. Eller Helpdesk Media som ger anti-krigsaktivister en plattform där de kan berätta sin historia.
Kommentarer
Det jag tycker är viktigast med ryssarnas motstånd är antalet ungdomar som engagerar sig i kampen mot Kremls tyranniska strypgrepp om de demokratiska fri- och rättigheterna. Det visar på en generation som är trött på Putin och hans mer än 20 år som president. Något som de äldre generationerna kanske är mer förlåtande för eftersom de minns 90-talets tuffa tider. Samtidigt är det positivt att medelåldern för de som grips för protester är 38 år. Och 75 procent av de som grips bor utanför storstäder som Moskva och St Petersburg.
Krigsmotståndet i Ryssland lever!