I april publicerade FN-organet ILO (International Labour Organization) en rapport som bland annat handlade om de arbetsplatsskador och dödsfall som orsakas av klimatförändringarna varje år. Det ger en slående bild av hur många som drabbas redan nu – idag – av klimatförändringarna. Det är alltså redan idag så att klimatförändringarna är förödande för världens arbetare.
Rapporten samlar information om skador och sjukdomar inom sex olika områden. Dessa är farligt höga temperaturer, UV-strålning, extremväder, luftföroreningar på arbetsplatsen, sjukdomar som bärs av insekter och jordbrukskemikalier.
Mest drabbade är arbetare inom sektorer där arbetet huvudsakligen utförs utomhus. Några exempel är jordbruksarbetare, byggnadsarbetare och sophanterare men också grupper inom transportindustrin samt utryckningspersonal som brandmän och sjukvårdspersonal.
Bara när det gäller hetta exponeras över 2,4 miljarder arbetare varje år för farligt höga temperaturer. Av dessa drabbas nästan 23 miljoner årligen av arbetsskador till följd av hettan och uppåt 19 000 dör. 1,6 miljarder arbetare exponeras av stora mängder UV-strålning samt luftföroreningar. Även här handlar det främst om folk som oftast arbetar utomhus. 860 000 människor dör varje år av arbetsrelaterade luftföroreningar och 19 000 dödsfall i hudcancer (borträknat malignt melanom) uppskattas ske som en konsekvens av UV-strålning på arbetet.
Jordbrukskemikaliernas effekter på arbetarna är stor – 300 000 människor dör varje år av bekämpningsmedelsförgiftning. ILO anser att pressen att hålla uppe skördemängderna trots sämre jordar och vattentillgång samt andra miljöproblem driver bönder och andra jordbruksarbetare att använda fler och större mängder av bekämpningsmedel – vilket leder till förgiftning av både människor och natur.
När det gäller sjukdomar som sprids genom insekter är det drygt 15 000 arbetare som dör av detta årligen. Det handlar om malaria, borrelia, denguefeber och många andra sjukdomar. Klimatförändringarna gör bland annat att smittbärande insekter sprids till nya områden. Ett svenskt exempel är fästingen, som kryper allt längre norrut i takt med att vädret blir varmare vilket därmed ökar spridningsrisken för borrelia.
Innehållet ILO-rapporten understryker behovet av ett kraftfullt agerande för att minska utsläppen av växthusgaser. Varje tiondels grad som den globala uppvärmningen kan begränsas är värd att kämpa för. Men statistiken som presenteras i rapporten visar även på behovet av att hantera konsekvenserna av den uppvärmning som redan skett – bland annat i form av satsningar på förbättrad arbetsmiljö och bättre skyddsåtgärder för arbetare som jobbar inom utsatta branscher.