I juli hölls en omröstning vid Amazons lager i Coventry i England. Lagret har 3 000 anställda. Efter flera år av missnöje och kampanjande från de både de anställda och från fackföreningen GMB lyckades dessa få till stånd en omröstning ifall facket officiellt skulle få företräda de anställda i samband med förhandlingar med företaget. Tyvärr förlorade facket med 29 röster. Det måste gå minst tre år innan en ny omröstning kan hållas.
Hela processen började på sommaren 2022 när de anställda ansåg att löneförhöjningen var för liten. Den stannade på 35-50 pence i timmen (5-7 kr) trots att de anställda slitit som djur under corona-pandemin. Det utbröt då en spontan strejk där de anställda lämnade sina arbetet och genomförde en protestaktion utanför varuhuset. I detta läge sökte fackföreningen GMB upp arbetarna och påpekade att de borde organisera sig i facket.
GMB (General, Municipal, Boilermakers and Allied Trade Union) är en allmän fackförening som organiserar anställda inom många branscher – exempelvis inom sjukvården, industrin och tjänstesektorn.
Vilda strejker
Under 2023 och 2024 ledde facket ett flertal kortare strejker vid Amazon-lagret. Det blev totalt 37 dagar av strejk. Kravet de anställda förde fram var att deras lön skulle höjas till 15 pund i timmen (ca 206 kr). Från barrikaderna ökade facket sitt medlemskap till 1 400 medlemmar av de ca 3 000 som jobbade på lagret.
I april fick så facket tillstånd från det statliga organet Central Arbitration Committee (CAC) att hålla en omröstning i syfte att tvinga Amazon att erkänna GMB som motpart i förhandlingar rörande kollektivavtal på Coventry-lagret. Detta eftersom Amazon inte självmant gått med på att erkänna GMB som motpart. Reglerna är följande: för att fackföreningen ska erkännas måste den av CAC anordnade omröstningen vara hemlig på samma sätt som i ett val till parlamentet – handuppräckning accepteras inte, minst 40 procent av de röstberättigade på företaget måste delta och av de som deltar måste en majoritet rösta för att facket ska företräda de anställda.
I juli påbörjades omröstningen och den 17 juli kom resultatet. Det visade sig att resultatet var mycket jämt. Men endast 49,5 procent hade röstat för att ge facket rätt att företräda arbetarna. Det saknades endast 29 röster från en vinst.
Amazon hotade arbetarna i ojust motkampanj
De som villa ha en fackförening på Amazons lager i Coventry hade gjort ett heroiskt försök med en kampanj som mött stora svårigheter. Facket fick visserligen komma in på företagets område och hålla några möten – men med väldigt strikta tidsramar. Samtidigt hade vissa av arbetarna varit tvungna att genomgå, totalt, 6 timmar med antifackliga seminarier och utbildningar! Dessutom hade företagets bossar bland annat hotat med att om facket vann skulle arbetarna bli av med sina förmåner och att det inte skulle bli några framtida löneförhöjningar.
Arbetarna är också en väldigt heterogen grupp. Bara 5 % av arbetsstyrkan är födda i UK och en stor majoritet kommer från Sydostasien – många har nyligen immigrerat till UK. Ett till bevis på att det var människor från många olika bakgrunder var att flygbladen som fackföreningen delade ut under kampanjen var skrivna på 12 olika språk.
Enligt aktivisterna från facket var många av den utländska arbetsstyrkan tveksamma till att stödja fackföreningen men fick mod när de såg att det inte kom några repressalier ifrån Amazon.
Kampen går vidare
Trots en imponerande kampanj förlorade alltså facket omröstningen – men mycket knappt. Det saknades alltså endast 29 röster. Men GMB-facket har inte tappat sugen utan säger att kampen för ett erkännande kommer att gå vidare. Och förhoppningsvis består den ökade fackliga aktivitet som kampanjen inför omröstningen skapade.
Enligt de arbetsrättsliga lagarna kan GMB åter försöka att bli erkända efter 3 år. Och om de anställda i samarbete med facket fortsätter på den inslagna vägen skulle kan de vinna redan 2027.
Källor: The Guardian, BBC, GMB, Mia Rönnmar (“…New Labours arbetsrättsreform i England”).