Ungdomars introduktion till arbetslivet sker ofta i form av ett sommarjobb. Detta är då som många ungdomar träffar på snåla arbetsgivare som försöker få ut så många obetalda arbetstimmar som möjligt. För att inte bli blåst finns det ett par viktiga saker man ska hålla koll på!
Provjobba aldrig utan lön!
Du ska alltid kräva lön när du jobbar på en arbetsplats, detta oavsett om du är ny eller inte. Det finns regler för vad som ska vara en lägsta lön. Ibland när man börjar på ett nytt jobb kanske det känns svårt och att man inte räcker till. Det betyder inte att dina arbetstimmar inte är värda något. Man är inte skyldig någon arbetsgivare att arbeta mer eller mindre gratis bara för att man är ny!
Viktigt med kollektivavtal
Ett kollektivavtal är ett slags kontrakt som både arbetsgivaren och fackförbundet har gått med på. Det som står i kollektivavtalet gäller för alla på en arbetsplats som har ett kollektivavtal. Det som står i kollektivavtalet gäller lön, arbetstimmar, ledighet m.m. Har du hunnit fylla 16 år omfattas du av kollektivavtal.
Gå med i facket
Fackföreningen är din vän i arbetslivet. När det kommer till att förhandla om löner och arbetsvillkor backar facket upp dig. Detta kan ske genom att de kan ringa upp arbetsgivaren och tala om vilken lön du har rätt till genom just kollektivavtalet. Det finns många olika fackföreningar och alla har specialiserat sig på ett antal yrkesgrupper. Går du med i facket kommer du alltså att få stöd av personer som kan vad som gäller för ditt yrke. Det är viktigt att vara med i facket. Ju fler som är med i facket på en arbetsplats desto större inflytande får de. Och detta gör det lättare för facket att kämpa för dina rättigheter.
Koll på jobbet!
Det jag har skrivit om ovan gäller rent allmänt. Vikten av starka fackföreningar märks exempelvis om man jämför länder där väldigt få är medlemmar i facket med länder där nästan alla är med i facket. I de länder där väldigt få är med i facket är lönerna nästan alltid lägre rent allmänt sett, lönerna är mer olika mellan skilda yrkesgrupper, arbetstryggheten och arbetsmiljön är sämre, o s v.
Det finns frågor som speciellt berör oss unga – oss som exempelvis har fyllt 16 år men inte 18. För att få lite klarhet i vad man ska se upp medringde jag till fackets hjälplinje via kampanjhemsidan “koll på jobbet” och ställde ett par frågor.
Frågor och svar
Jag ville veta vilka de tre viktigaste sakerna är som man måste ha koll på när man söker jobb? Fackets representant svarade:
– Det absolut viktigaste är att man ska veta om arbetsplatsen har ett kollektivavtal. Det viktiga med ett kollektivavtal är att då vet man vad lönen kommer att vara för alla på arbetsplatsen. Och för dig. I Sverige finns det nämligen ingen lagstadgad minimilön utan i Sverige regleras minimilönen via kollektivavtal. Utan kollektivavtal kan arbetsgivaren betala dig för lite och försöka att fuska med arbetstiderna.
– Det näst viktigaste är att ha ett skriftligt anställningsbevis. På pappret ska det stå arbetsplats, ditt namn, lön och mycket annat. Anställningsbeviset är trygghet som muntliga löften inte kan ersätta.
– Slutligen är ett schemat för hur du ska jobba under veckan och de olika dagarna bra att ha. Om man aldrig vet när man ska jobba kan det bli jobbigt för den anställde. Ingen vill bli uppringd mitt på natten och bli frågad om de kan komma in och jobba imorgon. Med ett arbetsschema vet du också hur mycket du kan räkna med att få i lön.
Fler frågor och svar
Jag ville också veta på vilka sätt som ungdomar ofta blir lurade då de är nya på arbetsmarknaden.
– Fackets representant svarade så här: Vi får väldigt många samtal varje dag. Det senaste som jag tog emot handlade om en kvinna som trodde att hon jobbade vitt, men i slutet av hennes arbetsperiod fick hon hela sin lön ”swishad”. Hennes lön var alltså svart. Detta innebär att arbetsgivaren inte betalade in de pengar som i framtiden kommer att avgöra exempelvis hur stor pension, a-kassa och sjukförsäkring som hon får.
Till sist
En viktig slutsats som jag har dragit är att man måste få allt på papper. Man ska aldrig lita på arbetsgivare som inte vill skriva på ett kontrakt. Bli inte lurad!
Sasha Brännberg,
ny på arbetsmarknaden