Den 11 augusti startade en skogsbrand utanför den grekiska huvudstaden Aten. På kort tid blossade minst 100 brandhärdar upp på en yta som överstiger 7000 hektar. Brandfronten var på sina ställen 30 km bred, vilket gjorde brandbekämpningen extremt svår.
Situationen förvärrades av att sommaren varit den varmaste och torraste på mycket länge. Till detta kan läggas kraftig blåst som försvårade släckningen. Åtskilliga tusentals människor tvingades evakueras från bland annat orterna Marathon, Penteli, Varnávas, Nea Penteli, Ekali, Melissia och Drafi, men även från flera förorter till Aten.
I brandbekämpningen deltog nästan 700 brandmän och 183 fordon samt 35 helikoptrar och flygplan. Hjälp kom från Turkiet, Italien, Frankrike, Spanien, Rumänien, Cypern och Tjeckien. Samtliga har skickat flygplan och helikoptrar. Tjeckien har även bistått med 75 brandmän.
Enligt de grekiska myndigheterna räcker inte de egna resurserna till för att bekämpa bränder i den omfattning vi nu sett. Visserligen har EU skjutit till medel för att bekämpa bränderna under högsäsongen, men det är inte nog.
– Även om vi har tekniken nu så räcker inte antalet människor som jobbar med att släcka bränderna, säger Isadoros Madis, borgmästare i staden Paiania utanför Aten, till SVT Nyheter.
Detta är inte den första skogsbrand som sveper genom Grekland denna sommar. Värmerekord har slagits under både juni och juli månad. I slutet av juli eldhärjades bland annat ön Evia som ligger två timmars resa från Aten. Ön drabbades av en skogsbrand som hade tre fronter och som tvingade många människor att evakuera.
Skogsbränder är inget ovanligt i Grekland under sommarmånaderna. Inte sällan beror bränderna på ”den mänskliga faktorn” – grillar, cigarettfimpar, elfel, m.m. Men klimatuppvärmningen innebär att brandsäsongen har blivit både längre och intensivare. Numera varar torrperioden från april till oktober. Dessutom har fenomen som ”eldtornados”, som tidigare bara skådats i exempelvis USA, börjat förekomma även i Grekland.
Klimatuppvärmningen innebär att den typ av extremväder som drabbat Grekland i år riskerar att bli allt vanligare – om inte åtgärder vidtas som innebär att utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser minskar.