Teslastrejken är en av de viktigaste arbetsmarknadskonflikterna i Sverige i modern tid. Hela 14 fackförbund, från fyra länder, deltar i strejken som snart har pågått i tio månader. Vi har intervjuat Martin Berglund, ombudsman för IF Metall i Västerbotten, om den senaste tidens utveckling.
Hur ser det ut idag, rör sig förhandlingarna åt något håll?
– Lokalt här i Umeå känns det som att vi kommer närmare varandra i de förhandlingar jag deltar i.
– Utvecklingen styrs ju dock av parterna centralt. Och på den centrala nivån, mellan IF Metall och Tesla, är det fortfarande kyligt.
– Tesla har haft en låg bemanning under sommaren och de har även avvecklat den fysiska säljverksamheten i Umeå och gjort den digital. Det skulle kunna vara en effekt av strejken.
– Men då Tesla avvecklade den fysiska säljverksamheten var de enligt lag skyldiga att informera facket om denna omorganisation. Det gjorde de inte, så de har brutit mot lagen.
– På nationell nivå är det fler som har gått med i strejken. För närvarande har vi det största antalet Teslaanställda som deltar i strejken sedan den började, så det är väldigt positivt.
Strejken har pågått i snart ett år och den riskerar att hamna i skymundan, speciellt nu när det har varit semestertider. Finns det några planer för att uppmärksamma allmänheten på att strejken fortfarande pågår?
– Under sommaren har vi funnits ute på olika marknader för att prata med besökarna om strejken. Vi har ett par inplanerade aktiviteter som kommer involvera fler av de strejkande.
– En sak vi ska göra är att finnas ute där det rör sig folk, som större köpcentrum, för att informera om att strejken fortfarande pågår och vad vi strejkar för.