En ny statlig utredning föreslår hur risker och kostnader för ny kärnkraft ska fördelas mellan staten och privata investerare. Utredningen innefattar flera olika finansieringsmodeller. På grund av höga investeringskostnader och osäkerhet om inkomster har kraftbolagen varit tveksamma till att själva bygga kärnkraft, vilket fått regeringen att säga att staten ska vara medfinansiär.
Det framtagna förslaget omfattar fyra stora reaktorer till en beräknad kostnad av 400 miljarder kronor. Av denna summa ska staten stå för 300 miljarder och företagen för 100 miljarder. Utredningen föreslår att staten ska utfärda lån med låg ränta för byggkostnaderna. Dessutom ska kraftbolagen garanteras ett elpris på 80 öre / kilowattimme under 40 år. Blir elpriset lägre står staten för mellanskillnaden via en ny skatt på elkunderna och blir elpriset högre får staten överskottet.
I förslaget ingår även en klausul som säger att om investeringskostnaderna skenar ska de ekonomiska villkoren, exempelvis räntorna, anpassas för att projektet ska kunna fullföljas. Skulle projektet däremot snabbt bli lönsamt har staten rätt till en del av vinsterna.
Utredningen om kärnkraftsfinansieringen har bemötts med blandade åsikter. Branschorganisationen Energiföretagen Sverige välkomnar regeringens initiativ till utredningen. Man menar att det inte finns någon aktör som ensam kan investera i de största projekten och att med statlig hjälp kan, så snabbt som möjligt, ny planerbar elproduktion finnas på plats. Åsa Pettersson, vd på Energiföretagen Sverige, poängterar också vikten av att politiska beslut håller över tid och är partiöverskridande så att ”spelplanen” inte förändras. Hon säger samtidigt att staten också borde ta ansvar för planering och utbyggnad av annan typ av elproduktion på kortare sikt.
Miljörörelsen är kritisk till den statliga utredningen, som i praktiken subventionerar kärnkraftsutbyggnaden på skattebetalarnas bekostnad. Om utredningens förslag skulle antas är detta ett avsteg från den tvärpolitiska samsyn som länge har funnits om att ny kärnkraft inte ska subventioneras. Genom att staten tar en stor kostnad för att underlätta för kärnkraft, är risken stor att andra investeringar i förnybar elproduktion trängs ut.