Politiska rapporter

Hälften av Teslaarbetarna nu ute i strejk

IF Metalls vimpel utanför Tesla i Uppsala
Allt fler anställda vid Tesla ansluter sig till strejken. Foto: Davis Kaza
Sandra Ahlqvist
Publicerad i
#205
Lästid 3 min

Har du någon gång legat på stranden i sommarvärmen och suktat efter glass, bara för att börja tänka på den där goda glasstårtan din kollega bjöd dig på när du fyllde år? Innan du vet ordet av har du börjat fundera på om du ändå inte ska stötta dina kollegor och gå med i strejken. Men först ska du gå och köpa en glass.

Oavsett hur tankegången har gått så har det skett ett trendbrott under sommaren. Ett flertal av Teslas svenska dotterbolag TM Swedens anställda har gått med i facket de senaste månaderna. Till antalet så rör det sig om ett tiotal personer, men eftersom företaget totalt har ca hundra anställda innebär detta en stor procentuell ökning. IF Metall uppskattar att de nu har drygt 50 procents organisationsgrad, det vill säga andelen anställda som är med i facket. Och då alla fackmedlemmar är uttagna i strejk innebär detta att de nya också deltar i strejken.

IF Metalls siffor handlar om de anställda som skulle omfattas av ett kollektivavtal, de flesta av dem mekaniker ute på verkstäderna. Tjänstemän och chefer räknas inte in i antalet. Inte heller de strejkbrytare som flugits in från utlandet, då dessa personer inte anses vara anställda ute på anläggningarna.

Det är svårt att ge en generell bild om varför fler personer ansluter sig till facket just nu. Det kan ha något att göra med att de knappt hundra anställda inom IF Metalls avtalsområde har blivit några färre på sista tiden, men det finns tyvärr ingen tydlig information om varför dessa personer har slutat, så det är går inte att dra några slutsatser i nuläget. IF Metalls bild av situationen är att allt fler anställda inser att deras situation inte är bra samtidigt som de ser sina arbetskamrater gå ut i strejk.

TM Sweden har kontrat med ett utlåtande om att IF Metalls siffror inte stämmer. Enligt företaget är det 90 procent av deras anställda som har valt att stanna kvar på sina tjänster och fortsätter att arbeta. Dock så räknar TM Sweden med alla anställda vid företaget, inklusive tjänstemän och chefer. Men då strejken enbart innefattar de arbetare som omfattas av IF Metalls avtal är ger detta sätt att räkna en falsk bild av strejkviljan.

50 procents uppslutning var vad facket hade hoppats på när strejken utlystes, men endast en tredjedel av de anställda anslut sig ursprungligen till strejken. Och även om den önskade nivån deltagare har uppnåtts så är inte konflikten över. Det visar främst på att strejken fortfarande har ett starkt och, kanske framför allt, växande stöd.

Samtidigt bör det nämnas att strejkens mål – att försvara rätten till kollektivavtal – är så pass viktigt att det hade varit rätt att utlysa strejken även om ingen av de anställda vid TM Sweden hade deltagit.