Miljö och klimat

Klimatförändringar riskerar leda till fler värmerelaterade dödsfall

Fabriksrök med sol i bakgrunden
Antalet värmerelaterade dödsfall riskerar att öka, samtidigt som de köldrelaterade dödsfallen minskar. Foto: Pexels
Erik Amnell
Publicerad i
#205
Lästid 2 min

Klimatförändringarna orsakar stora skador på samhället. Extremväder, ökade fall av infektions- och luftburna sjukdomar, minskad tillgång till mat, samt sämre vattenkvalitet för att nämna några. En annan skada som klimatförändringar orsakar är dödsfall som är relaterade till både värme och kyla.

En studie i Nature (J. Ballester et al) bedömde att uppskattningsvis 60 000 människor i Europa avled i värmerelaterade dödsfall år 2022. Det uppskattas att en tredjedel av alla värmerelaterade dödsfall orsakas av klimatförändringar. Värmerelaterade dödsfall är som högst i södra Europa. Om medeltemperaturen ökar med tre grader jämfört med förindustriell tid riskerar 129 000 människor avlida varje år i Europa till följd av värmerelaterade dödsfall.

Samtidigt som värmerelaterade dödsfall tros öka beräknas minskad livslängd på grund av köld minska en aning. En studie i den medicinska tidskriften Lancet (P. Masselot et al) beräknas köld i Europa förkorta människor liv tio gånger mer än värme. Ökad dödlighet relaterat till köld var som högst i östra Europa. För Sveriges del beräknades att befolkningen förlorar totalt 153 levnadsår årligen på grund av köld och 5 levnadsår på grund av värme.

Antalet avlidna i förtid relaterat till köld (vänster) och till värme (höger).

Osäkerhet

Områden med äldre befolkning, hög arbetslöshet, och fattigdom kommer att drabbas hårdast av hög temperatur. Studien i Lancet gör en liknande bedömning och tillägger även att det råder större osäkerhet kring de skandinaviska länderna eftersom forskningsunderlaget är tunnare. Därmed, slår båda studierna fast, måste policys som ämnar att minska både värmen och kylans skadeverkningar anpassas efter regionala förutsättningar. Osäkerheten gällande skadan som åsamkas på de skandinaviska länderna är större eftersom forskningsunderlaget är tunnare.

För Sveriges del innebär det två saker. Det första är att vi måste fortsätta att arbeta för minskade utsläpp – både i Sverige och i resten av världen. Det andra är att samhället redan nu måste börja anpassa sig efter en tid med annorlunda väder. Det är absolut nödvändigt för att vi ska kunna skydda landet och vår befolkning mot de klimatförändringar som sker.