Tidningen Dagens Arbete har avslöjat två allvarliga skandaler vid det kinesiska företaget Senior Material i Eskilstuna. Det handlar dels om en miljöskandal, dels om en skandal rörande hur företaget behandlar sina anställda. Men det hela började med miljöfrågorna – och att Senior Materials fått tillstånd att släppa ut 267 gånger mer av det giftiga ämnet metylenklorid än vad som normalt släppts ut i Sverige årligen.
Låt oss börja från början: I mars 2021 blev det klart att det kinesiska företaget Senior Material skulle investera 2,5 miljarder i en fabrik för att tillverka separatorfilm, en viktig komponent i litium-jonbatterier (som används exempelvis i elbilar). Komponenterna skulle bland annat levereras till batteritillverkaren Northvolt. Etableringen var den största industrietableringen i Eskilstuna någonsin och förhoppningen var att det skulle skapas 600 industrijobb när allt gick för fullt.
Den 28 juni i år kunde Dagens Arbete (IF Metalls tidning) avslöja att företaget fått dispens från Kemikalieinspektionen om att släppa ut 2 770 ton metylenklorid under två år. Metylenklorid är förbjudet att hantera för både privatpersoner och företag sedan 1996 då det kan vara direkt dödligt vid inandning och frätande då det hettas upp. Ämnet medför även ökad risk för fosterskador, missfall, demens, nervskador och cancer.
267 gånger större utsläpp
Eftersom vissa industrier ibland behöver kunna använda sig av metylenklorid går det att söka dispens två år åt gången och med en medveten strävan efter att fasa ut användningen ur produktionen. Normalt används väldigt lite metylenklorid inom svensk industri. Under hela 2022 användes endast 10 ton. Under tioårsperioden fram till 2023 handlade det om 310 ton. Att Senior Material fick dispens för att släppa ut hela 2 770 ton beror på att det inte finns några alternativa kemikalier att använda vid framställning av separatorfilm.
Avslöjandet om de stora utsläppen av metylenklorid ledde till upprördhet bland många boende i Eskilstuna. I de samråd som genomförts i samband med etableringen hade de boende i närheten inte informerats om fabrikens stora utsläpp eller riskerna med metylklorid. Saken blev inte bättre av att många, både nuvarande och tidigare, anställda nu vittnar om omfattande brister vad gäller arbetsmiljö och säkerhetstänk.
Bristande säkerhetstänkande
Till att börja med vittnar anställda om att fabrikens maskiner är ojordade, vilket gör att de kan ge stötar eller leda till en brand om det uppstår något elfel. En brand är potentiellt extra katastrofal då metylenklorid bildar frätande ångor då den hettas upp. En annan risk som de anställda påpekat är att när de ska städa maskinerna måste de krypa in i dem och det enda som förhindrar att de krossas av maskinen är en enkel sprint.
Ett moment i produktionen går ut på att blanda till en speciell vätska som sedan lastas i hinkar och hälls på filmen. Vätskan blandas utan skyddsglasögon, ofta utan handskar, med dåligt sittande skyddskläder och utan ansiktsmasker – trots att blandningen innebär att ångor bildas. Totalt är det tolv hinkar som nästan väger 300 kilo åt gången som kan matas ut med en maskin. Men då företagsledningen anser att maskinen ”drar för mycket el” används den inte, utan hinkarna lyfts och hälls ur för hand! En anställd som Dagens Arbete talat med har fått intrycket att maskinen endast är till för att visas upp i händelse av en inspektion av arbetsplatsen.
Det är när filmen torkar som metylenkloriden bildas och tanken är att den ska föras ut ur fabriken med hjälp av ventilationen. Men ventilationen kan ibland stängas ned för att klara av andra mätvärden rörande luftfuktigheten, vilket kan göra att koncentrationen av metylenklorid i fabriksluften kan bli farligt hög. Dessutom kan det bli över 30 grader varmt i fabriken när ventilationen stängs av. Allt detta slarv när det gäller säkerhetstänkandet skapar en extra olust kring företagets tillstånd att släppa ut 2 770 ton metylenklorid.
Till detta kommer dessutom rapporter om att företaget behandlar sina kinesiska gästarbetare väldigt illa jämfört med sina svenska kollegor. Gästarbetarna kan få jobba 15 timmar långa arbetsdagar utan vare sig övertidsersättning eller ob-tillägg och med lägre lön än utlovat. En arbetare som rest tillbaka till Kina berättar för Dagens Arbete att personen endast fick ut halva lönen för sin sista månad. Gästarbetarna har inte heller fått det mattraktamente som de utlovats när de tog anställning. Dessutom har gästarbetarna uppmanats att inte prata med sina svenska arbetskamrater om arbetsrelaterade frågor.
Chef kallar arbetsmiljöavslöjanden ”ren rasism”
Företagets reaktion på uppgifterna har varit att förneka och misstänkliggöra. Via HR-chefen Cecilia Vallin har företaget svarat att rapporteringen bara är ”ryktesspridning och skvaller” baserat på fördomar och ”nästintill ren rasism”! Efter de initiala avslöjandena i Dagens Arbete gick företagsledningen ut med ett meddelande på sin hemsida som kunde tolkas som att företaget skulle börja leta reda på vilka anställda som snackat med facket och media. Detta har dock företaget tvingats backa ifrån då det blev en nyhet i sig, vid sidan om allt annat…
Skandalerna vid Senior Material understryker behovet av kämpande fackföreningar som klarar av att organisera både inhemska anställda och utländska gästarbetare. Men skandalerna ställer även behovet av demokratisk löntagarkontroll över de stora investeringar som görs inom ramen för den s.k. ”gröna omställningen” på dagordningen. Behovet av att bygga upp en grön industriell produktion för att minska utsläppen av växthusgaser är för viktig för att tillåtas saboteras av kortsiktig vinstjakt, utan kräver långsiktig planering och samordning av samhällets resurser.
Källor:
- Kemikalieinspektionen
- Dagens Arbete
- SVT
Dementi från Senior Material
Efter publiceringen av Veckans Nyheters artikel har Senior Material den 19 september inkommit med en dementi. Vi publicerar denna i sin helhet nedan.
Hej,
Rättelse kring den artikel ni publicerat på er hemsida idag. https://veckansnyheter.se/2024/09/17/bristande-arbetsmiljo-och-giftskandal-vid-senior-material-i-eskilstuna
Ni får det att framstå som att Dagens Arbetes påståenden om arbetsmiljöbrott skulle vara belagda, vilket inte stämmer.
Senior Materials har bestämt dementerat samtliga påståenden från Dagens Arbete, då de inte presenterat ett enda underlag för sina påstående som enbart bygger på anonyma vittnen som gör det omöjligt för oss att bemöta de enskilda påståendena.
Dagens Arbete bygger sina artiklar på ärenden som de hävdar har lämnats in till Arbetsmiljödomstolen, vilken dock inte har utrett ärendena på grund av hävdad tidsbrist.
Senior Materials försöker få Arbetsmiljödomstolen på ett besök hos oss för att vidimera att Dagens Arbetes påståenden är grundlösa. CE-märkning finns på samtliga maskiner, skyddsutrustning används och arbetsförhållanden för våra anställda är i enlighet med Teknikföretagens avtal. Även IF Metalls representant känns inte vid Dagens Arbetes påståenden, och jag föreslår att ni kontaktar IF Metalls representant på Senior och även Arbetsmiljöverket för att bekräfta det ni okritiskt återpublicerar som sanning.
Vänligen bekräfta att ni mottagit detta.
Best Regards,
Cecilia Vallin
Head of HR & Communication
Redaktionens kommentar:
Vi noterar att Senior Material är stressade över att fler medier uppmärksammar hur företaget behandlar miljö- och arbetsmiljöfrågor. Det är bra det. Vi uppmanar IF Metall i Eskilstuna att gå till botten med situationen på Senior Material.