Politiska rapporter

Äldreomsorgen i Umeå hotas av nedskärningar på 60 miljoner

En undersköterska håller en äldre man i handen
Äldreomsorgen är i akut behov av upprustning - inte nya nedskärningar. Foto: Matthias Zomer / Pexels
Tomas Westerström
Publicerad i
#205
Lästid 2 min

Regeringens budget sätter bland annat fokus på äldreomsorgen. I Umeå hotas äldreomsorgen av nedskärningar på hela 60 miljoner kronor under 2025. Bakgrunden är en kombination av förändrade statliga bidrag och ökade kostnader för främst index- och volymökningar. Här ligger dock huvudansvaret på de lokala politikerna.

Nedskärningshotet presenterades i samband med Äldrenämndens möte i augusti – endast två och en halv månad efter att Umeå kommuns budget för 2025 antogs den 17 juni. Detta är skandalöst i sig, då kunskapen om att det riskerade att saknas 60 miljoner i budgeten rimligtvis bör ha varit känd för den styrande minoriteten (S+MP) redan i juni!

Äldrenämnden ska nu ta ställning till två olika alternativ till hur nedskärningarna på 60 miljoner ska genomföras:

  • Det första alternativet innebär att ca 100 tjänster tas bort – alltifrån omvårdnadspersonal till chefer.
  • Det andra alternativet går ut på att stänga ned platser på vård- och omsorgsboenden samt göra revideringar av nämndens arbete med ”myndighetsutövning och delegationsordning”.

Tjänstemännen förordar det andra alternativet, och det är detta äldrenämndens politiker föreslås besluta i samband med sitt möte i slutet av september.

Det förslag som dessvärre inte har förts fram är det mest självklara av alla: att nämnden ska kräva mer pengar av kommunfullmäktige! Umeå kommun har haft stora överskott de senaste åren och har kunnat bygga upp en ekonomisk reserv. Dessutom planerar kommunen för ett ordentligt överskott även under 2025. Därför borde det första och självklara steget när det gäller att förhindra nedskärningar inom kommunens äldreomsorg vara att kräva ökade resurser!

Äldreomsorgen i Umeå befinner sig nämligen i en allvarlig situation. Detta på grund av en rad stora förändringar som skett de senaste 30 åren: a) personaltätheten på särskilda boenden har nästan halverats, b) andelen undersköterskor har krympt från 60-70 procent 2016 till endast 45 procent idag, c) andelen personal med bristande kunskaper i svenska har ökat, d) brukarna har blivit äldre, andelen multisjuka större och behovet av mediciner har ökat.

Äldreomsorgen i Umeå befinner i en situation där ryggraden inom verksamheten, bestående av yrkeskunniga och plikttrogna undersköterskor med stort engagemang för sitt arbete, riskerar att brytas. Situationen gör det dessutom svårare att rekrytera och behålla nyutbildade undersköterskor. Det som krävs är ett trendbrott som sätter äldreomsorgen i första rummet under minst tio år. Men istället hotar nu nedskärningar på 60 miljoner.
– Arbetarpartiet kommer att göra allt vi kan, både i och utanför kommunfullmäktige, för att stoppa dessa nedskärningar, säger Davis Kaza, gruppledare för AP i Umeå kommunfullmäktige.
– Men det kommer även att krävas protester från personal samt brukare och deras anhöriga.