Inlandsisen över Grönland är ett enormt och flera kilometer tjockt istäcke som är nästan fem gånger så stort som Tyskland. De senaste 28 åren har den danska myndigheten som ansvarar för geologiska frågor kunnat konstatera att isarna smälter i en allt snabbare takt.
Bara under det senaste året har 80 gigaton vatten försvunnit ur istäcket. För att få en uppfattning om storleken så motsvarar det en avsmältning på mer än 25 miljoner liter vatten per sekund. Några enstaka år har avsmältningen varit 3-4 gånger större.
Om den globala temperaturen fortsätter att stiga är det sannolikt att den grönländska inlandsisen kommer att vara borta inom 10 000 år. I det korta perspektivet blir följden att livsmiljön för många arter krymper eller försvinner. Redan idag är läget svårt för isbjörnar, sälar och valrossar.
På längre sikt riskerar den globala havsnivån att stiga. Om all is på Grönland skulle smälta helt kan den globala havsnivån stiga med så mycket som 7 meter. Detta vore förödande för kuststäder och lågt liggande länder.
Skulle alla glaciärer och inlandsisar på jorden skulle smälta beräknas den globala havsnivån stiga med hela 70 m. Detta skulle översvämma alla kustnära samhällen på jorden. En sådan utveckling måste till varje pris undvikas – vilket understryker behovet av kraftfulla satsningar på att minska utsläppen av växthusgaser.