Inrikes

Allt mer ansträngd ekonomisk situation för landets hyresgäster

Hyreshus
Var fjärde hyresgäst skulle inte ha råd att bo kvar om de blev arbetslösa i tre månader. Foto: Holger Ellgaard (CC BY-SA 4.0)
Lars-Erik Utberg
Publicerad i
#206
Lästid 3 min

En rapport från Hyresgästföreningen beskriver hur de stigande boendekostnaderna drabbar svenskarnas redan ansträngda privatekonomi. Var fjärde hyresgäst skulle inte ha råd att bo kvar om de blev arbetslösa i tre månader.

Hyresgästföreningens rapport baserar sig på en enkät som besvarats av över 5 200 personer. Det är inte bara hyresgäster som har tillfrågats, utan även ägare av bostadsrätter eller småhus. En av de saker som framträder tydligast i rapporten är att den inflation som drabbat Sverige sedan 2022 har försatt befolkningen i en märkbart svårare sits.

Över en fjärdedel av alla tillfrågade har bostadskostnader som motsvarar drygt 40 procent av sina inkomster. För hyresgästerna ligger andelen på 43 procent. Detta kallas för att vara ”ekonomiskt utsatt” i rapporten och utgår ifrån den definition som används av Eurostat (EU:s direktorat för statistik). Det är en markant ökning sedan 2022 då det var 29 procent av hyresgästerna som var ekonomiskt utsatta.

Ökade kostnader – stagnerade inkomster

De flesta hyresgäster har en hyra på mellan 10 och 15 000 kronor i månaden (31 procent). Näst vanligast är en hyra mellan 7 500-10 000 kronor (28 procent). Endast 4 procent av hyresgästerna betalar mindre än 5 000 kronor i hyra. År 2020 var motsvarande siffra cirka 20 procent.

Samtidigt har inkomsterna stagnerat. Det är fler hyresgäster som tjänar mindre än 10 000 kronor i månaden idag än 2022 – och färre som tjänar mellan 40-50 000. Bidragssystemen hänger inte med. Bostadsbidraget är det allt färre som får och även de som får det har låga ersättningar. Den som förlorar jobbet eller blir sjukskriven får en låg ersättning från a-kassan eller Försäkringskassan som ofta inte räcker för att täcka de nödvändiga utgifterna. Det är hela 27 procent av de svarande bland hyresgästerna som säger att de skulle vara tvungen att flytta om de förlorade jobbet i 3 månader eller mer. 18 procent säger att de skulle tvingas flytta om de blev sjukskrivna en lika lång period eller längre.

En fjärdedel av hyresgästerna klarar inte en oförutsedd utgift på 10 000 kr

En annan indikator på att det är svårt för folk att få pengarna att räcka till är att över en fjärdedel (26 procent) av hyresgästerna uppger att de inte skulle klara av en oförutsedd utgift på 10 000 kronor utan uppoffringar av typen att ta nya lån eller sälja värdepapper. En femtedel av hyresgästerna har redan behövt låna pengar för att klara löpande utgifter det senaste året. Vanligast är att man vänder sig till sina föräldrar. Men 15 procent av de tillfrågade hade tvingats ta snabblån.

Mot denna bakgrund är behovet av att kämpa för en frysning av hyrorna under 2025 desto viktigare. Hyresvärdarna i en rad kommuner har gått ut hårt och krävt orimliga hyreshöjningar i storleksordningen 15 procent! Till behövs en stärkning av trygghetssystemen – och förberedelse för kamp för höjda löner under nästa års avtalsrörelse.

Källor: Hyresgästföreningen, Dagens Arena