Regeringen har stoppat 13 planerade havsbaserade vindkraftparker av ”försvarsskäl”. Parkerna hade planerats i Östersjön och tillmättes extra stort värde då den el som parkerna producerade skulle ha kunnat användas i södra Sverige där det råder ett underskott av elektricitet. Tillsammans beräknas att de stoppade vindkraftsparkerna hade kunnat producera 140 terawattimmar (TWh) årligen av grön energi. Som jämförelse använder Sverige idag 130 TWh el årligen.
Regeringen pekar på att Försvarsmakten sagt att vindkraftsparkerna skulle blockera det svenska radarsystemet och därmed fördröja upptäckten av en eventuell robotattack mot Sverige. Försvarsmakten har dock fått mothugg – från flera oväntade håll.
Anders Odell, forskningsledare på FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut), säger till SVT att det kan finnas möjlighet att bygga vindkraft till havs utan att försämra försvarsförmågan. Han pekar på att man kan placera vindkraftverken så att de inte skapar radarskugga – men också att man kan placera radarutrustning på själva vindkraftverken för att förbättra radarförmågan. Faktum är att länder som Danmark, Polen, Storbritannien och Estland kunnat samordna byggande av vindkraftverk med försvaret utan några problem.
Även vapentillverkaren SAAB, som levererar radarutrustning till flera NATO-länder, ifrågasätter Försvarsmaktens bedömning. SAAB:s vd Micael Johansson säger till DN att företaget har sensorer som kan kompensera för störningar från vindkraftverk. Ytterligare en tung kritiker av regeringens vindkraftsstopp är den tidigare försvarsministern och ordföranden för Svenska kraftnät, Mikael Odenberg. Han blev känd när han avgick i protest mot nedskärningarna inom försvaret under Reinfeldt-regeringen. I SVT:s Aktuellt sade han att regeringens beslut att lägga vindkraftsplanerna på is är ”närmast katastrofalt, tangerande till självskadebeteende”.
De 13 vindkraftsparkerna skulle, förutom att producera grön energi, också ha ökat Sveriges självförsörjning av energi. Att detta är viktigt utifrån ett totalförsvarsperspektiv har regeringen inte alls tagit hänsyn till. Sannolikt måste stoppandet av vindkraftsparkerna ses mot bakgrund av det enormt kostsamma program för utbyggnad av kärnkraft som regeringen lade fram i somras.