I november presenterade Global Carbon Project (GCP) sin årliga analys av koldioxidutsläppen – lagom till FN:s klimattoppmöte i Azerbajdzjan. Världens utsläpp av koldioxid från fossila bränslen förväntas växa med 0,8 procent under 2024 till 37,4 miljarder ton. Det är en snabbare ökningstakt än medeltillväxten på 0,6 procent per år under de senaste 10 åren.
Världens ledare hoppades på att utsläppen skulle nå sin topp sedan Parisavtalet förhandlades fram. Nu har snart 10 år gått sedan avtalet slöts, men utsläppen har fortfarande inte nått sin topp!
På två ställen i världen ser utsläppen från fossila bränslen ut att minska. Det handlar dels om USA, där utsläppen förväntas minska med 0,6 procent under 2024, dels om EU, där utsläppen väntas minska med 3,8 procent. Detta är andra året i rad som utsläppen inom EU minskar (ifjol låg minskningen på 8,4 procent).
Minskningen i EU kan delvis förklaras av en stark ökning av användandet av förnybar energi. Men minskningen beror också, enligt GCP, på en lägre ekonomisk tillväxt och högre energipriser. I USA beror minskningen till stor del på att koleldade kraftverk har ersatts med anläggningar som eldar naturgas, vilket ger lägre fossila utsläpp än koleldning.
Det ökade internationella flygandet utgör den huvudsakliga förklaringen till årets utsläppsökning globalt. Det internationella flygandet väntas öka med 13,5 procent i år jämfört med 2023. Flygandet ligger dock fortfarande under nivåerna 2019 (före pandemin). GPC lyfter även fram den ökade koleldningen för att producera elektricitet i Kina och Indien samt en ökad användning av fossilgas i Kina och en rad andra länder som orsaker till varför utsläppen globalt förväntas öka.
Under 2024 väntas även utsläppen av koldioxid från bränder att ligga över snittet sedan denna typ av utsläpp började registreras via satellit 2003. Detta beror främst på den extrema brandsäsongen i Kanada under 2023, som fortsatte under 2024, samt på en intensiv torka i Brasilien.
Detta är den bakgrund mot vilken FN:s klimattoppmöte i Azerbajdzjan måste ses. Veckans Nyheter kommer att analysera toppmötets resultat i kommande artiklar.