Här kommer två recept för dig som vill ha lite inspiration till årets julbord. Det är lite sött – och lite salt.
Nötäppelpaj
Saftig, frisk och inte för söt paj med härlig smak av äpplen och nötter. Receptet ger en paj med 8-12 bitar.

Ingredienser
Deg
150 g smör
3 1/2 dl vetemjöl
1 msk florsocker
2 msk kallt vatten
Fyllning
5 medelstora äpplen, ca 600 g
Nöttäcke
100 g smör
150 g blandade nötter (t.ex hassel-, val- och pinjenötter)
1 dl socker
1 msk vetemjöl
2 msk mjölk
Gör så här
- Blanda snabbt ihop ingredienserna till degen, för hand eller med matberedare.
- Tryck ut degen i en form med ca 27 cm i diameter och löstagbar botten. Sätt in i kylen en halvtimme eller längre.
- Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet ca 5 min.
- Skala äpplena, smält smöret och grovhacka nötterna. Rör ihop alla ingredienserna till nöttäcket.
- Skiva ner äpplena med osthyvel i det förgräddade pajskalet.
Klicka nöttäcket över. - Grädda pajen 25-30 minuter.
- Servera med grädde och njut!
Annas pastej
Här kommer ett perfekt tillskott till julbordet som även går bra att frysa in om det skulle bli över.

Ingredienser
500 g köttfärs
1 gul lök
100 g margarin
2 tsk salt
2 krm vit- eller svartpeppar
2 ägg
200 g leverpastej (Arboga original)
2 små vitlöksklyftor
1 tsk timjan
1 liten burk champinjoner (hela eller i bitar) eller 15 oliver
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala och hacka löken. Smält margarinet och låt det svalna.
- Blanda färsen med salt, det smälta fettet, lök, ägg, peppar, vitlök och timjan.
- Skär leverpastejen i tärningar och blanda ner i färsen.
- Lägg färsen i en smord avlång brödform (1½ liter).
- Tryck ned de hela svamparna eller oliverna så jämnt som möjligt i färsen.
- Släta till ytan på färsblandningen.
- Sätt formen i en långpanna. Häll på hett vatten så det når halvvägs upp runt formen.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 1 timme.
- Ta formen ur vattenbadet och låt pastejen svalna. Stjälp upp och skär pastejen i skivor.
- Servera med cornichons och Cumberland-sås.
Lycka till!