Kultur, nöje och vetenskap

Två goda recept att testa på julbordet

Julbord fullt med olika sorters julmat
Behöver du lite inspiration till julbordet? Foto: David Castor (Wikimedia Commons / CC0)
Gunilla Brännberg
Publicerad i
#207
Lästid 2 min

Här kommer två recept för dig som vill ha lite inspiration till årets julbord. Det är lite sött – och lite salt.

Nötäppelpaj

Saftig, frisk och inte för söt paj med härlig smak av äpplen och nötter. Receptet ger en paj med 8-12 bitar.

Ingredienser

Deg
150 g smör
3 1/2 dl vetemjöl
1 msk florsocker
2 msk kallt vatten

Fyllning
5 medelstora äpplen, ca 600 g

Nöttäcke
100 g smör
150 g blandade nötter (t.ex hassel-, val- och pinjenötter)
1 dl socker
1 msk vetemjöl
2 msk mjölk

Gör så här

  1. Blanda snabbt ihop ingredienserna till degen, för hand eller med matberedare.
  2. Tryck ut degen i en form med ca 27 cm i diameter och löstagbar botten. Sätt in i kylen en halvtimme eller längre.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet ca 5 min.
  4. Skala äpplena, smält smöret och grovhacka nötterna. Rör ihop alla ingredienserna till nöttäcket.
  5. Skiva ner äpplena med osthyvel i det förgräddade pajskalet.
    Klicka nöttäcket över.
  6. Grädda pajen 25-30 minuter.
  7. Servera med grädde och njut!

Annas pastej

Här kommer ett perfekt tillskott till julbordet som även går bra att frysa in om det skulle bli över.

Foto: Coop

Ingredienser

500 g köttfärs
1 gul lök
100 g margarin
2 tsk salt
2 krm vit- eller svartpeppar
2 ägg
200 g leverpastej (Arboga original)
2 små vitlöksklyftor
1 tsk timjan
1 liten burk champinjoner (hela eller i bitar) eller 15 oliver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och hacka löken. Smält margarinet och låt det svalna.
  3. Blanda färsen med salt, det smälta fettet, lök, ägg, peppar, vitlök och timjan.
  4. Skär leverpastejen i tärningar och blanda ner i färsen.
  5. Lägg färsen i en smord avlång brödform (1½ liter).
  6. Tryck ned de hela svamparna eller oliverna så jämnt som möjligt i färsen.
  7. Släta till ytan på färsblandningen.
  8. Sätt formen i en långpanna. Häll på hett vatten så det når halvvägs upp runt formen.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen i 1 timme.
  10. Ta formen ur vattenbadet och låt pastejen svalna. Stjälp upp och skär pastejen i skivor.
  11. Servera med cornichons och Cumberland-sås.

Lycka till!