Kristdemokraterna ska nu ta bort alla formella hinder för att partiet ska kunna bilda regering med SD. Beslutet togs i samband med KD:s ”partifullmäktige” den 17 januari.
Beslutet sätter press på övriga regeringspartier, som tidigare sagt nej till att ge SD ministerposter.
– Det sägs att vi inte har några förhandlingsrestriktioner, säger en källa inom KD till Aftonbladet.
Redan i höstas tog KD:s partistyrelse fram ett förslag om att stryka en mening som hindrar regeringssamarbete med bland annat Sverigedemokraterna ur KD:s valplattform. Att klausulen nu tas bort innebär att dörren öppnas för att KD kan gå till val på att bilda en regering där SD ingår.
Enligt Aftonbladets källor fanns det ett starkt stöd i partiet för beslutet. Det var ingen strid i frågan. Av drygt 70 ombud var det endast en handfull som uttryckte en vilja att behålla den röda linjen mot SD.
Beslutet bekräftas av KD:s nye valledare Erik Nilsson, som ska leda partiet i valet 2026.
– Vi sätter inte ultimatum, säger Nilsson. Vi försöker driva på för att ingå i en kommande regering, vi har trivts väldigt bra där vi sitter idag men att hålla på med ultimatum som andra gör, det får andra göra.
Enligt Erik Nilsson är det värderingar och politik som ska styra KD:s nästa regeringssamarbete inte frågan om vilka partier som ska ingå i en regering.
Liberalerna, som genomgått en rad upprivande interna strider rörande relationen till SD, har kritiserat KD:s beslut.
– Det är beklagligt att Kristdemokraterna öppnar för att sitta i regering med SD, säger Liberalernas partisekreterare Jakob Olofsgård.
– Vi kommer inte att sitta i en regering med SD och vi kommer inte släppa fram en regering där SD ingår.
Från SD kommer, inte helt oväntat, gladare tongångar. Mattias Bäckström Johansson, partisekreterare för SD, anser att KD:s beslut innebär att vägen är nu lagd för en framtida regering som hans parti ingår i.
Vår kommentar: Detta är inte första gången som KD spelar rollen som ”dörröppnare” för SD. I juli 2019 höll Ebba Busch och Jimmie Åkesson ett lunchmöte med politiska samtal. Det var första gången en ledare för ett annat parti träffat SD för samtal. Knappt två år senare öppnade Ulf Kristersson för samarbete med SD efter valet 2022 – något som förverkligades i och med Tidöavtalet.