Inrikes

Orättfärdig uppsägning av fackligt förtroendevald

Allt stöd till Hamnarbetarförbundets Erik Helgeson

Medlemmar ur Hamn-4an i Göteborg håller upp papper som bildar texten "Backa Erik"
Hamnarbetarförbundets vice ordförande Erik Helgeson får stöd av Hamn-4an i Göteborg. Foto: Hamn4an
Patrik Brännberg
Publicerad i
#210
Lästid 5 min

Den 3 februari varslades Hamnarbetarförbundets vice ordförande, Erik Helgeson, om uppsägning av sin arbetsgivare Gothenburg Roro Terminals. Skälet var häpnadsväckande. Arbetsgivaren hävdade att Helgeson varslades ”med hänsyn till rikets säkerhet”! Dessutom polisanmäldes Helgeson av sin arbetsgivare för brott mot Säkerhetsskyddslagen – en anmälan som företaget läckte till media men som i efterhand visat sig grundlös. Agerandet från arbetsgivaren utgör en ny nivå av aggressivitet mot fackligt aktiva och fackliga rättigheter.

Erik Helgeson. Foto: Hamnarbetarförbundet

Bakgrunden till varslet mot Helgeson var att Hamnarbetarförbundet, efter en medlemsomröstning, utlyste en blockad mot israeliskt krigsmateriel under sex dagar. Detta efter en förfrågan från palestinska fackföreningar och den fackliga federationen European Dockworkers Council. När blockaden lanserades drog arbetsgivarna frågan till Arbetsdomstolen, som efter ett antal turer beslutade att åtgärden låg inom ramen för konflikträtten. När sedan blockaden trädde i kraft varslades Erik Helgeson om uppsägning och polisanmäldes. Helgeson hade uttalat sig i media om konflikten för fackets räkning.

I efterhand har det visat sig att både polisen och Justitiekanslern (JK) lagt ned sina utredningar mot Helgeson. Inget brott har kunnat bevisas. I JK:s handlingar framgår att arbetsgivarna anser att Helgeson brutit mot ”tystnadsplikten” efter att, för Göteborgs-Posten, ha berättat om israeliska vapenbolag som handlar med Sverige. En anklagelse som JK alltså inte håller med om. Allt talar alltså för att varslet mot Helgeson är direkt utlöst av att fackets företrädare svarat på frågor om en arbetsmarknadskonflikt som godkänts av Arbetsdomstolen och hanterats helt i enlighet med lagstiftningen!

Enligt Hamnarbetsförbundets förbundsordförande, Martin Berg, har företaget mycket tunt på fötterna när det gäller skälen för uppsägning. Martin Berg berättar för Veckans Nyheter att Helgeson inte bara är vice förbundsordförande på riksplanet utan också förtroendeman lokalt och därmed skyddas extra av förtroendemannalagen.

Martin Berg, ordförande Hamnarbetarförbundet.

På ett inledande möte med arbetsgivaren den 21 februari vidmakthöll arbetsgivaren att Helgeson brutit mot säkerhetsskyddslagen.
– Men både polis och JK har ju lagt ned anmälan mot Erik. Det är bara arbetsgivaren som håller fast vid anklagelserna, säger Berg.
– Hamnarna är visserligen skyddsobjekt. Men ingen av våra medlemmar, och inte heller Erik, har en säkerhetsklassad anställning, menar Berg.

Arbetsgivarsidan anklagar också Erik Helgeson för illojalitet efter att ha kontaktat potentiella kunder till hamnen, vilket kunnat skada företagets ekonomi. Hamnarbetarförbundet menar att detta inte är sant. De skriver följande på sin hemsida: ”föreningsfriheten innebär att fackliga organisationer självklart kan ha intressen som strider mot arbetsgivarpartens ekonomiska intressen. Facklig företrädare har således rätt att framföra information … även om de betraktas som ekonomiskt ofördelaktiga… I Eriks fall är själva påståendet dock direkt felaktigt. Han har inte varit i kontakt med några kundföretag. Hamnarbetarförbundet har däremot genom förbundsordförande Martin Berg kontaktat de flesta av Sveriges största vapenexportföretag för att informera om blockaden.”

Förbundsordföranden Martin Berg känner en oro efter varslet mot Helgeson. Han är tydlig med att han tycker att facket ”skjutit ned” företagets argument. Han säger att arbetsgivaren hittills inte ens kunnat specificera sina anklagelser. Men han tror att företaget, trots att de inte har några hållpunkter för ett avsked, siktar på köpa ut Helgeson.
– Det var inte så som LAS var tänkt att fungera. Om arbetsgivarna börjar kunna plocka ut enskilda fackliga företrädare som för medlemmarnas talan i en konflikt måste vi hitta ett sätt att svara på, säger Berg.

Enligt Martin Berg har Hamnarbetarförbundet fått ett stort stöd från hela Sverige och även internationellt.
– Det är lokala klubbar från både LO och TCO som hört av sig med stöduttalanden. Det betyder mycket för oss. Än så länge har vi inte planerat några aktioner i protest mot företagets agerande, säger Berg.

Allt för tyst från fackledningarna…

Konflikten kring den fackliga företrädaren Erik Helgeson har djup principiell betydelse. Ska fackliga företrädare kunna uttala sig i media utan att vara rädda att förlora jobbet? Med tanke på frågans tyngd har det varit en anmärkningsvärd tystnad från ledningarna inom fackföreningsrörelsen. Även om många lokala klubbar inom både TCO och LO visat stöd för Hamnarbetarförbundet har ledningarna inom både LO och TCO varit i det närmaste osynliga.

På en fråga från sin egen tidning Arbetsvärlden vill TCO inte ens kommentera frågan. LO:s avtalssekreterare, Veli-Pekka Säikkälä, är något mer talför – och förklarar varför han inte kommenterar fallet:
– Generellt ska förtroendevalda och andra anställda i Sverige inte kunna sparkas lättvindigt. Jag tänker dock inte kommentera det här enskilda fallet. Jag kan inte detaljerna i det alls och det handlar inte om ett LO-förbund, säger Säikkälä till Arbetsvärlden.

…och från politiskt håll

Från politiskt håll har det också varit en talande tystnad. Göteborgs hamn ägs av ett kommunalt bolag som i sin tur lägger ut driften på entreprenad. Arbetsgivaren Gothenburg Roro Terminals arbetar alltså på uppdrag av Göteborgs stad som styrs av en koalition bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Socialdemokraterna i Göteborg har inte ens velat svara på frågan från Veckans Nyheter om vad man anser om konflikten i hamnen eller om man tänker vidta några åtgärder för att försvara de fackliga rättigheterna. Vänsterpartiets pressekreterare John Edström betonar att partiet var motståndare till privatiseringen av driften i hamnen samt att partiets gruppledare i kommunen har besökt hamnen och uttryckt sitt stöd för Hamnarbetarförbundet och Helgeson. Vänsterpartiet har dock ännu inte tagit några konkreta initiativ inom Göteborgs kommun för att försöka påverka entreprenören att respektera de fackliga rättigheterna.

Totalt sett alltså en skandalös tystnad och feghet från de fackliga ledarna och inga konkreta åtgärder från den politiska ledning som har det yttersta ansvaret för verksamheten i Göteborgs Hamn.

Veckans Nyheter uppmanar alla läsare att ta upp med sin fackförening om att skicka stöduttalanden till Hamnarbetarförbundet. Uttalanden kan skickas till kansli@hamn.nu. Angreppet mot Hamnarbetarförbundet och Erik Helgeson är ett angrepp mot alla fackliga kämpar.