Politiska rapporter

Arbetarpartiets sjunde kongress – i hotfullt världsläge

"Vi är inga offer - vi bygger en motkraft"

Översiktsbild från Arbetarpartiets kongress
Arbetarpartiets sjunde kongress gick av stapeln i Umeå. Foto: Marie Salomonsson
Tomas Westerström
Publicerad i
#210
Lästid 3 min

Ett 40-tal medlemmar och sympatisörer deltog på Arbetarpartiets sjunde kongress den 14-16 mars. Diskussionerna var livliga och kretsade huvudsakligen kring den turbulenta period som världen befinner sig i.

Arbetarpartiet insåg redan 2012 att världen hade gått in i en ny epok. USA:s världsordning – där en enda supermakt (USA) kunde sätta dagordningen för hela världen – utmanades och uppvisade en rad tecken på att falla samman. Samtidigt kunde ingen ny världsordning skönjas. Denna utveckling var på gång redan under USA:s tidigare president Joe Biden – men utvecklingen påskyndas nu genom valet av Donald Trump. Genom att vända sig bort, bland annat från Europa, vill USA samla sina ekonomiska och militära muskler mot Kina.

Det är mot denna bakgrund – samt mot bakgrund av krigen i Ukraina och Mellanöstern – som Arbetarpartiets kongress genomfördes. Men förutom att diskutera hoten präglades diskussionerna även av behovet av att bygga en motkraft. Det var mot denna bakgrund som en representant för den internationella organisationen CWI (Committee for a Workers’ International) hade bjudits in till kongressen. En av kongressens höjdpunkter var att vår besökare från CWI bland annat berättade om CWI:s arbete i några av det 20-tal länder som organisationen finns i.

Från jämlikt land till extremt klassamhälle

Kongressen inleddes med en diskussion om hur Sverige gått från att vara ett av världens mest jämlika länder, till att bli ett extremt klassamhälle som till och med har fler dollarmiljardärer än USA i förhållande till befolkningens storlek. En viktig del i diskussionen berörde behovet att omvandla dagens byråkratiserade, S-styrda fackförbund till livskraftiga kamporganisationer.

Under kongressens andra dag låg tyngdpunkten på de dramatiska världshändelserna. Betoningen låg på de ändrade styrkeförhållandena mellan USA och Kina – ekonomiskt, politiskt och militärt. Det är bara mot bakgrund av dessa ändrade styrkeförhållanden som det går att förstå exempelvis Donald Trumps många utspel om handelstullar. Diskussionen handlade bland annat om hur tullarna riskerar att utlösa ett handelskrig med oöverskådliga konsekvenser – som i slutändan drabbar vanliga människor runt om i världen.

Trump använder staten som politiskt vapen

Diskussionerna handlade vidare om hur Donald Trump strävade efter att använda använda statsmaskineriet som ett politiskt vapen mot sina motståndare. Trump är ingen diktator, däremot agerar han för att förändra de demokratiska spelreglerna för att gynna sina egna syften. Detta utgör ett hot mot de demokratiska fri- och rättigheterna i USA. Diskussionen gick bland annat in på behovet av ett arbetarparti i USA, som skulle kunna utmana tvåpartisystemet och möta hotet från sådana som Trump.

På lördagens eftermiddag samlades kongressdeltagarna i mindre arbetsgrupper för att diskutera dels arbetet för att etablera Arbetarpartiet på nya orter, dels hur vi sammanbinder arbetet i kommunfullmäktige med arbetsplatsarbetet. Kongressen uppmärksammade också att Arbetarpartiet firade 15 år den 16 mars 2025.

Hot och möjligheter

Kongressen kan sammanfattas med att vi visserligen ser alla de hot som tornar upp sig i världen, i form av exempelvis handelskrig och hot mot demokratiska fri- och rättigheter, men samtidigt ser möjligheterna för en revansch för socialistiska idéer. Detta då det blir uppenbart för allt fler att det kapitalistiska systemet inte kan erbjuda en dräglig framtid.

Kongressen avslutades med val av partistyrelse, kontrollkommission och revision – och naturligtvis med att vi tillsammans sjöng Internationalen!

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.