Heléné Rönnholm, Umeå
Det här är din andra kongress med Arbetarpartiet, vad är intrycket?
– Som helhet har kongressen varit bra och lärorik. Det är mycket givande att vara med.
Är det något speciellt tema som du vill nämna?
– Flera. Det var intressant att lyssna på Niall Mulholland från CWI. Även om Trump och USA och hur vi ska förhålla oss till det som händer i världen.
– Även mycket trevligt när vi delade upp oss i grupper och jag lyssnade på Patrik som berättade om kopplingen mellan arbetet i kommunfullmäktige och besöken och arbetet på olika arbetsplatser.
Vad tar du med dig från helgen?
– Jag tycker det är roligt att få lära mig mer. Gemenskapen förstås, det är trevligt att träffas. Vi har haft roligt tillsammans under kongressdagarna och man får samtidigt nya kunskaper.
– Jag har blivit invald som revisor, det känns också ärofyllt.
Axel Brännström, Uppsala
Hur har du upplevt kongressen?
– Många intressanta frågor har behandlats, många av global karaktär. Kanske lite mindre fokus på det faktiska arbetet inom kommunfullmäktige, som ändå är skälet till att AP har den här speciella ställningen i Umeå ända sedan 1991. En längre tid än andra partier anslutna till den här internationalen.
– En intressant blandning, ganska bra kombination av praktisk daglig politik och större historiska teman. Vilket är ovanligt eftersom de flesta partiers möten eller kongresser är mer dagligt sakpolitiska.
– Jag tror det är något som lockar här, även om AP inte syns så mycket. Inte i den internationella debatten, men de anknyter till stora skeenden och vad som är ideologins funktion i ett större historiskt sammanhang. Snarare än vad kommer vi att ha för taxa inom barnomsorgen i kommunfullmäktigedebatterna. Vilket få kommer att minnas två år senare.
– Ska jag recensera så kanske det hade behövts lite mer realpolitik, vad har gjorts senaste året eller kongressperioden. Men det kan man ju också lätt tillgängliggöra sig via nättidningen, Veckans Nyheter.
Är det något du saknat?
– Vi hade en diskussion igår i halvgrupp om expansion till nya kommuner. Det som är basen för att etablera sig som ett nytt parti. Det var väldigt givande. Hade gärna fått vara mer av den typen.
– Vad är det för typ av kommuner man inriktar sig på och var förväntar man sig att finna stöd.
Vad är det viktigaste du tar med dig härifrån?
– Att världen är stadd i förändring. Det är något som är löftesrikt, för dem som vågar föra en radikal politik. Samtidigt skulle jag vilja säga att glöm inte bort det socialpraktiskt politiska, för det är avgörande för att få människors stöd brett.
– Om man inte ska vara ett parti för en speciell fackförening, organisation eller plattform. Som socialdemokraterna historiskt sett varit den politiska organisationen för LO och som Kristdemokraterna varit för frikyrkorörelsen. Merparten av partierna är en folkrörelse.
– Ideologiska partier visst, men jag tror att om man vill vara ett relevant parti så handlar det ofta mycket mer om de här vatten- och avloppsfrågorna. Så får man knyta ihop det med ett sammanfattade program.
– I AP:s fall skulle det handla om nej till skrytbyggen, nej till slöseri och nej till pampfasoner. Det finns ju rätt mycket sådant i Umeå och det är inte bara AP:s väljare som tycker så.
– De teoretiska anslagen kan man ha ändå, men är det på den nivån så kommer hela spelplanen att förändras. Vad är det folk förväntar sig när de kommer till oss, vad förväntar de sig för politik? Hur kan man paketera det, så det inte bara handlar om Umeå, utan vad kan man ta med sig till andra ställen.
Jean-Duc Irakoze, Umeå
Vad tycker du har varit intressant under kongressen?
– Att få dela tankar mellan oss sympatisörer och medlemmar om världsläget, var vi befinner oss. Det är intressant. Även historiskt, kopplingen till första och andra världskriget. Ukrainakriget, Putin och världsordningen som håller på att falla nu.
Är det några speciella frågor som känns extra viktiga?
– Ja, både om upptrappningen mellan olika länder i världen som känns läskig. Även vad som sker i Sverige.
– Hur vi ska kunna bekämpa arbetslöshet och det klassamhälle som vi lever i. Hur vi ska kunna bekämpa kriminaliteten. Det är svårt, behövs ny politik, behövs pengar också. Politiker väljer att prioritera försvaret och inte sina egna medborgare.
– Jag tycker personligen att Sverige inte borde ha gått med i NATO. Utan vi skulle ha fortsatt med neutralitet och alliansfrihet som under första och andra världskriget. Jag förstår inte hur politikerna tänkte, hur de kunde släppa 200 års neutralitet så plötsligt.
– Jag tycker också att man ska kunna diskutera politik oavsett parti och åsikt. Kommunicera och lyssna på varandra istället för att kalla personer rasistiska och vägra prata med dem, som Vänsterpartiet gör.
Kan du tänka dig att komma tillbaka på nästa kongress?
– Ja, det beror förstås på jobb och om jag bor kvar i Umeå.
Rune Åberg, Umeå
Vad tycker du om kongressen?
– Det är jättebra. Jag har ju lärt mig mer om partiet under det senaste halvåret och det känns intressant att få mer bakgrund och kunskap. Det har varit många olika teman, mycket lärorikt.
– Allt som blivit sagt kan jag ta till mig och sedan smälter jag det i mitt tempo.
Vad har varit bäst?
– Det är svårt att svara på. Men det är nog hela helheten och att partiet tar emot en som person och människa. Man känner sig välkommen.
– Det är både historik och förhållningssätt till olika samhällsproblem som känns sympatiskt.
– Jag kan inte sätta fingret på något speciellt tema som varit bäst. Allt har varit intressant och givande!