Sedan Israel bröt vapenvilan i Gaza den 18 mars har över 1000 personer dödats enligt de Hamasstyrda hälsomyndigheterna. Den totala dödssiffran i Gaza sedan kriget inleddes i oktober 2023 uppgår nu till över 50 000. En FN-tillsatt kommission anser att den israeliska militären begått handlingar motsvarande folkmord på Gazaremsan (Sveriges Radio 13/3). Samtidigt skakas både Israel och Gaza av protester mot de styrande.
Samtidigt som nya israeliska attacker genomförs mot Gaza fortsätter förhandlingarna om en ny vapenvila mellan Israel och Hamas. Hamas godkänner ett medlarförslag från Egypten, Qatar och USA, med tillägget att de måste få behålla sina vapen. Detta får dock inte gehör hos Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, som kräver att Hamas måste lägga ner sina vapen och att Hamas ledare ska lämna Gaza.
Netanyahu har även sagt att Israel ska upprätthålla den allmänna säkerheten på Gazaremsan och göra det möjligt för Donald Trump att genomföra sin plan att omvandla Gaza till ”Mellanösterns riviera”, efter att Gazaborna (ca 2 miljoner människor!) förflyttats till grannländer som Jordanien och Egypten.
Netanyahus senare hållning har varit att han ”vill luta sig tillbaka och rekommendera” lösningen, men inte tvinga fram en sådan.
Israeler protesterar mot regeringen och Netanyahu
I Israel har det skett kraftfulla protester mot regeringen och Netanyahu. Den 22 mars demonstrerade över 100 000 personer i Tel Aviv och andra städer. Protesterna riktar sig dels mot Israels brott mot vapenvilan, något som de protesterande anser har gjorts utan hänsyn till hur det påverkar möjligheterna att få hem de israeler som fortfarande sitter som gisslan sedan Hamas attack den 7 oktober 2023. Protesterna vänder sig även mot Netanyahus alltmer maktfullkomliga agerande.
Det har uppdagats en skandal där tre av Netanyahus närmaste medarbetare misstänks ha arbetat för Qatars intressen mot betalning. Detta är extra kontroversiellt då Qatar utgör en allierad till Hamas. Vissa av de som utrett detta vill Netanyahu avskeda för att skydda sina medarbetare. Det handlar om Ronen Bar, chef för säkerhetstjänsten Shin Bet, samt Gali Baharav-Miara, som leder Israels åklagarmyndighet. Dessa avskedanden har dock hindrats av högsta domstolen.
Här är det på sin plats att påminna om de massiva protester som fick ett abrupt och tragiskt slut i och med Hamas attack i oktober 2023. Under nästan 40 veckor i rad genomfördes stora protester mot Netanyahus försök att stärka sin egen makt gentemot rättsväsendet. Dessa upphörde alltså på grund av Hamas attacker i oktober 2023. Hamas spelade på detta sätt Netanyahu och hans regering i händerna.
Gazabor i unika demonstrationer mot Hamas
Även Gazabor har samlats i protest – mot kriget och Hamasstyret. I flera delar av Gaza har hundratals, kanske tusentals, personer demonstrerat med talkörer som ”Vi vill leva, vi vill leva! Ut med Hamas, ut! Hamas är en terroristorganisation!”.
En av demonstranterna, 24-årige Khalid, säger ”Det är vår plikt att demonstrera och våra krav är tydliga: stoppa kriget med alla medel, stoppa de stigande dödssiffrorna och få bort Hamas fullständigt, från makten.” (SR 30/3)
Hamas har styrt Gaza sedan 2007. De demonstrationer vi ser nu är unika. Demonstrationer riktade mot Hamas är både ovanliga och farliga. Hamasvänliga journalister har stämplat demonstranterna som Israel-vänliga kollaboratörer. Sex palestinier som varit aktiva i demonstrationerna mot Hamas har försvunnit. En av dessa, 22-årige Uday al Rabay, har återfunnits död utanför dörren till sin familjs hem, med spår av tortyr på sin kropp.
Protesterna visar på vägen framåt
De protester som nu äger rum både i Israel och på Gaza-remsan pekar på vägen framåt. Den arabiska våren 2011 visade att folkliga rörelser kunde fälla regimer i en rad länder i Mellanöstern och Nordafrika. Det är detta som krävs idag. Veckans Nyheter har tidigare skrivit att en förutsättning för att få slut på den långvariga konflikten mellan Israel och Palestina är att dagens styrande – inte bara Netanyahu-regeringen i Israel och Hamas på Gaza utan även regimerna i de omgivande länderna – störtas. Dessa har inte kunnat lösa konflikten på snart 80 år. Det enda dessa kan åstadkomma är 80 år till med krig och terror, död och hat.
Både palestinier och judar har rätt att bilda egna nationalstater samt rätt till fysisk säkerhet. Men detta har varken Netanyahus regering eller Hamas någon som helst möjlighet eller ens vilja att skapa för de båda folkgrupperna.
Det som krävs är en socialistisk och demokratisk rörelse, med fäste dels bland palestinierna i Gaza och Västbanken, dels inom den israeliska arbetarrörelsen; en rörelse som strävar efter att koppla samman palestiniernas kamp för en egen stat med de israeliska arbetarnas kamp för att befria sig från israeliska och amerikanska stormaktssträvanden. Dessa strävanden har som mål att kontrollera oljan i Mellanöstern genom militär dominans.