Den franska högerpopulistiska politikern Marine Le Pen har dömts för förskingring av medel från EU. Le Pen döms till böter på 100 000 Euro (drygt en miljon kronor) och fyra års fängelse – varav hon får avtjäna två år med fotboja och två år villkorligt. Och sist men störst: Le Pen bannlyses från att kandidera till offentliga ämbeten under fem år, vilket innebär att hon inte får delta i presidentvalet 2027.
Domen har lett till upprörda reaktioner bland Le Pens politiska meningsfränder. USA:s president Trump har sagt att ”detta är endast ett till exempel av europeiska vänsterns användning av ’lawfare’ för att tysta det fria ordet” (New York Times).
Ordföranden för Le Pens parti Nationell Samling, Jordan Bardella, har kallat domen mot Marie Le Pen för en ”demokratisk skandal” (BBC). Marine Le Pen själv uttrycker att domaren har ”använt åtgärder som endast används av diktaturer” (BBC).
Men detta är inte första gången en fransk toppolitiker har blivit bannlyst från politiskt arbete. 2021 dömdes den tidigare franske presidenten Nicolas Sarkozy (2007-2012) för att mutat en domare. Straff blev – och detta kommer att låta bekant – att han fick bära fotboja i ett år och blev bannlyst från att kandidera till offentliga ämbeten i tre år.
I båda fallen (Le Pen och Sarkozy) har domarna dömt utifrån en anti-korruptionslag som infördes i den franska lagboken år 2016: LOI n° 2016–1691. Så även om domen mot Marine Le Pen slog ned som en bomb i fransk politik, och är kontroversiell i vissa kretsar, så finns det tydliga juridiska prejudikat i fall som detta.