Kultur, nöje och vetenskap

Läs och lär om ”Matens resa genom Superhjältevärlden”

Boken "Matens resa genom superhjältevärlden" med en suddig hamburgare i bakgrunden.
Recensenten rekommenderar en barnbok som lär ut om näringsämnen i mat.
Marie Salomonsson
Publicerad i
#212
Lästid 2 min

Det här är en färsk barnbok, med ett gäng superhjältar som lär ut vad som händer i kroppen när vi äter. Man får värdefulla kunskaper om kropp och kost. Med hjälp av boken kan även yngre barn förstå rätt komplicerade begrepp.

Boken har ett förord av Carolina Klüft, före detta friidrottare, numera verksamhetschef för Generation Pep. ”Vi vet att allt för få barn och unga idag rör på sig i den utsträckning de behöver och äter tillräckligt av det kroppen mår bra av. Därför är det så viktigt att vi alla bidrar till att sprida kunskap och inspirera barn, unga och vuxna till en mer hälsosam livsstil. Vi vet också att vanor grundas tidigt i livet och här kan “Matens resa genom Superhjältevärlden” spela en viktig roll att lägga en god hälsosam grund för många barn och unga.”

Den debuterande författaren Jenny-Lo Markström är certifierad kostrådgivare, högskoleutbildad inom hälsovetenskap. Hon vänder sig till barnfamiljer, skolor och andra arenor där familjer vill ha hjälp med en hälsosammare livsstil. Att uppmärksamma goda matvanor redan som liten ger stora hälsofördelar senare i livet. Annika. E Wiklund har illustrerat och tydliggjort berättelsen om matens resa genom kroppen.

Jag har provat att använda boken tillsammans med en grupp förskolebarn. De har fått lyssna, reflektera och fundera kring kropp, hjärna och mat. Superhjältetemat inspirerade till lärande, men helst ska man förstås jobba med boken kontinuerligt som tema över en längre tidsperiod.

Boken handlar om syskonen Lo och Elias som inte uppskattar sin pappas matlagning. Utan petar i maten, slumrar i soffan och det är då det händer. De hamnar i Superhjältevärlden inne i sina egna kroppar. Där möter de familjen Muskelceller som bygger upp organ, muskler och som behöver näringsrik mat. Frågor ställs och Lo och Elias får svar. Därefter möter syskonen familjen Immunceller som berättar om virus, bra liksom dåliga bakterier och om tarmfloran. Barnen får lära sig hur magsäcken och tarmarna fungerar och hur vi påverkas av den mat vi äter.

Boken avslutas med en faktadel med begrepp enkelt förklarade. Till exempel om hur celler och vävnader fungerar, vad virus betyder, vad fibrer, näring och bakterier är. Det finns även lärarhandledning med förslag på hur man kan jobba vidare med detta tema i förskola och skola. Som komplement har författaren även skapat onlinekursen “Glow together” som stöttar föräldrar till hälsosammare vanor hemma och en barnteater baserad på boken.