En majoritet av Hamnarbetarförbundets medlemmar (89 %) har röstat Ja till att ge förbundsstyrelsen mandat att varsla om stridsåtgärder för att sätta tryck i det nu pågående kollektivavtalsförhandlingarna med Sveriges Hamnar.
Därför varslade förbundsstyrelsen i Hamnarbetarförbundet om strejk i hela landet den 21 maj mellan kl 12-18. Dessutom har facket varslat om sympatiåtgärder i form av en blockad mot nyanställningar och inhyrning av personal.
Varslet har därefter utvidgats till att omfatta ytterligare strejker och konfliktåtgärder under perioden 21-26 maj – förutsatt att parterna inte kommer överens om ett nytt kollektivavtal. Även Transportarbetareförbundet har varslat om strejk mot Sveriges Hamnar.
Hamnarbetarförbundets viktigaste krav i det kommande kollektivavtalet handlar om att stärka förhandlingsskyddet och skyddet för förtroendevalda. Hamn kräver bland annat ökade skadestånd för arbetsgivare som säger upp förtroendevalda så att ingen ska behöva vara rädd för att företräda sina arbetskamrater som förtroendevald. Bakgrunden till dessa krav är bland annat den orättfärdiga uppsägningen av Hamnarbetarförbundets vice ordförande Erik Helgeson, vilket vi har skrivit om tidigare.
Hamn kräver även ett system som innebär bättre arbetsvillkor för anställda vid bemanningsföretag samt att max 20 procent av arbetsstyrkan ska utgöras av bemanningsanställda. Transports varsel handlar också om de bemanningsanställda. Enligt ordförande Tommy Wreeth har arbetsgivare börjat missbruka inhyrning av personal för att på så sätt gå runt villkoren i Hamn- och Stuveriavtalet.
Arbetsgivarna har svarat genom att varsla om lockout av samma hamnarbetare som Hamn och Transport varslat om att ta ut i strejk (en s.k. spegellockout). Både Hamn och Transport har dessutom fått oroväckande rapporter om att arbetsgivarna försöker kartlägga vilka hamnarbetare som är medlemmar i facket för att på så sätt planera för konflikten – något som strider mot den grundlagsskyddade föreningsrätten i Sverige.
Det statliga Medlingsinstitutet har kallats in för att medla i konflikten. Misslyckas medlarna kommer strejken och lockouten sannolikt att träda i kraft.