De flesta som drabbats av karensavdraget vid sjukdom vill att det ska avskaffas. LO kräver detta. Nu visar en enkätundersökning, genomförd av TCO:s tidning Arbetsvärlden att 6 av 10 TCO-förbund också vill avskaffa karensavdraget. Bara ett förbund vill behålla det.
Både fackföreningen Vision och Vårdförbundet framför att karensavdraget innebär att fler väljer, eller känner sig tvungna, att gå till jobbet trots att de är sjuka. Det leder till både smittspridning och ökar risken för långtidssjukskrivning vilket i sin tur leder till ökade kostnader för individ, arbetsgivare och samhället.
Vision menar att karensavdraget slår extra hårt mot grupper med låg inkomst som dessutom saknar möjlighet att jobba hemifrån, exempelvis tandsköterskor och medicinska sekreterare.
Några av TCO-facken har inte bestämt sig. Samtidigt skriver exempelvis Finansförbundet att de ”stödjer andra fackförbunds strävan för att säkra bättre villkor för sina medlemmar”.
Det är bara ett av TCO:s förbund, dess största, Unionen, som svarar att de helst inte vill svara ja eller nej. Men samtidigt skriver de i sitt svar att de anser det rimligt att det ”finns viss självrisk i sjukförsäkringen”, men de ”motsätter sig ytterligare karensavdrag eller på annat sätt höjda självrisker för den enskilde.”
Karensavdraget är ett avdrag från sjuklönen som görs av arbetsgivaren. Den träder ikraft den första sjukdagen och motsvarar 20 procent av den sjuklön du skulle fått under en full arbetsvecka. Avdraget ersatte karensdagen den 1 januari 2019. Förändringen beskrevs som mer rättvis för de som arbetade deltid eller oregelbundna arbetsveckor. Idag förlorar en barnskötare med två karensavdrag en månad 2 256 kronor (källa: LO).